Martin Károly Rôzne

Daniel Gelien vedie Slaskú otvoreným prístupom

Starosta obce Slaská Daniel Gelien ako jeden z mála na Slovensku zverejňuje na dedinskej internetovej stránke nadštandardné informácie týkajúce sa  dlhu obce, služobných ciest či daňové a majetkové priznanie.

So zverejňovaním som začal sám, pretože som sa zúčastnil projektu politikaopen a tiež chcem propagovať inú kultúru politiky, ktorú je bežná všade inde v zahraničí,“ hovorí starosta o začiatkoch odkrývania informácii širokej verejnosti. Program politikaopen zaväzuje fyzické osoby k uverejňovaniu majetkového a daňového priznania. Zaujímavé je, že sú do neho zapojený po väčšine len poslanci a kandidáti na poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Gelien je síce výnimka, no svoje pomery už odkrýva tri roky na súkromnej i obecnej stránke. Starosta to zdôvodňuje jednoducho: „ Aspoň môžem pokojne spávať,“ pričom vzápätí dodáva, že keď nemá čo skrývať, ľudia ho nemôžu zbytočne osočovať.

Obec Slaská ako právnická osoba zverejňuje na domovskej stránke aj aktuálny dlh obce, služobné cesty či konkrétne znenie zmlúv medzi Slaskou a inými právnickými subjektmi. Práve využívanie služobného auta je aktuálnou novinkou na obecnej doméne: „Služobné cesty zverejňujeme posledné tri mesiace, aby si ľudia mohli skontrolovať, že auto nevyužívam na súkromné účely,“ rozpráva Gelien.

Okrem spomínaných položiek nájdete na stránke aj informáciu o stavbe starostovho domu, kde odkrýva aj skutočnosti výsostne súkromného charakteru týkajúce sa napríklad výšky Gelienovho úveru: „Keby som sa vžil do pocitov občana tiež by ma zaujímalo za čo starosta stavia. Keďže zastávam verejnú funkciu, ktorá je kontrolovaná, považujem to za normálnu vec, len my na Slovensku na to ešte nie sme zvyknutí,“ zdôvodňuje starosta.

Každá minca má však dve strany a ani Gelien sa nevyhol  negatívnym postojom nielen zo strany občanov, ale aj kolegov na poste starostov obcí, ktorým sa jeho otvorenosť veľmi nepáči. „Či chceme, či nie, vždy budeme predmetom klebiet a špekulácií. Zverejňovaním informácií ich len eliminujeme.“ V budúcnosti by mali na dedinský web pribudnúť i informácie o došlých faktúrach a kontrolnom dni, kedy starosta trávi jeden deň v týždni s pracovníkmi obce a fyzicky s nimi spolupracuje.

U nás panuje myšlienka, že človek, ktorý získa mandát je na štyri roky nedotknuteľný a politik je automatický podvodník. Ja svojím otvoreným prístupom reprezentujem zmenu, ktorá bude o jednu generáciu na Slovensku normálna,“ reaguje Gelien na záver.

Viac info na: www.slaska.sk , www.danielgelien.sk, www.politikaopen.sk

Katarína Pružinová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM