Barbara Dallosová Správy

Dedina je na nože s diaľničiarmi, obyvatelia žiadajú odškodné: Pozrite, čo je za tým!

Ako hovorí starosta obce, s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) jednoducho nevedia nájsť spoločnú reč. Jeho slová potvrdzujú roztrpčení obyvatelia. Čo im dvíha žlč?

Ilustračný obrázok k článku Dedina je na nože s diaľničiarmi, obyvatelia žiadajú odškodné: Pozrite, čo je za tým!
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvateľov Voznice (okres Žarnovica), ktorí bývajú v tesnej blízkosti rýchlostnej komunikácie R1, trápi nadmerný hluk. Podľa voznického starostu Kamila Blaha sa obec už v tejto súvislosti obrátila aj na Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), no zatiaľ bezvýsledne.

,,Ide hlavne o tie domy, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti diaľnice, to je 50 metrov od diaľnice," vysvetlil Blaho. V závislosti od frekvencie premávky však podľa jeho slov zvýšený hluk pociťujú aj obyvatelia vzdialenejších domov, pričom najhoršie je to večer a v noci. Hluk z diaľnice sa podľa jeho slov viac odráža aj počas zimných mesiacov, keď je na stromoch opadané lístie a netvoria tak prirodzenú bariéru.

Ako ďalej uviedol, ešte v roku 2011 sa v obci uskutočnili aj merania hluku. Keďže však s nimi obec nesúhlasila, dala návrh na ich opakovanie. ,,S NDS však nevieme nájsť spoločnú reč," dodal Blaho s tým, že chce, aby aspoň domy nachádzajúce sa povedľa diaľnice nejako odškodnili.

Slová starostu potvrdzuje aj pani Marta, ktorá v tejto lokalite býva. ,,Prekáža nám hluk. Hlavne v nočných a večerných hodinách. Je to hrôza, čo tadiaľ prejde áut," podotkla s tým, že počas zimných mesiacov sa hluk ešte viac odráža. ,,Aj teta od vedľa, ktorá má 92 rokov, mi hovorila, že už keď sa zobudí, tak už potom nemôže zaspať pre tú hlučnosť," dodala.

Hovorca NDS Michal Fúrik v tejto súvislosti uviedol, že v súčasnosti prebieha tvorba a hodnotenie strategických hlukových máp a akčných plánov ochrany pred hlukom pre všetky diaľnice a rýchlostné cesty v správe NDS. ,,Až na ich základe rozhodneme v spolupráci s ministerstvom dopravy o konkrétnych opatreniach a termíne ich realizácie," povedal s tým, že k realizácii protihlukových opatrení pristupuje NDS podľa hlukovej záťaže (prekročenie hluku, počet postihnutých obyvateľov) a finančných možností.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM