Barbara Dallosová Správy

Dedina, ktorá v návale referendových výsledkov zaujala: Táto obec sa stala rekordérkou Žiarskeho okresu!

Sobotné referendum je za nami. Kvôli nízkej účasti však bolo neúspešné. Krátko po hlasovaní sa zo všetkých strán na nás začali hrnúť všakovaké výsledky. Jedna dedina v návale čísiel z nášho okresu však zaujala.

Ilustračný obrázok k článku Dedina, ktorá v návale referendových výsledkov zaujala: Táto obec sa stala rekordérkou Žiarskeho okresu!
Zdroj: Dnes24.sk

Referendum o rodine je pre nízku účasť neplatné. Aby to bolo naopak, muselo by mať viac než 50-percentnú účasť. K päťdesiatke sa však nevyšplhala a v mnohých krajoch či okresoch od nej bola aj poriadne ďaleko.

Účasť v Banskobystrickom kraji bola výrazne nižšia než celoštátny priemer. V kraji prišlo odovzdať svoj hlas len 15,84% oprávnených voličov. V Žiari nad Hronom sa v sobotu k urnám vydalo 13,84% voličov. Viac čítajte TU. V žiarskom okrese sa ale našla aj neveľká dedinka, kde sa do všeľudového hlasovania zapojila väčšina voličov. Dolná Trnávka sa – na rozdiel od celoslovenskej účasti – cez päťdesiatku prehupla. Odovzdať svoj hlas prišlo 156 z 289 opráv­nených voličov, čo je 53,97% účasť.

Podľa slov zastupujúcej starostky Kataríny Lajčiakovej takáto účasť v obci nie je prekvapením. ,,Naši obyvatelia vždy pristupovali k dianiu v spoločnosti so záujmom a uvedomelo, čo dokazuje aj účasť na voľbách či referendových hlasovaniach v minulosti. Sme radi, že si toľkí z nás našli tú polhodinku času aby vyjadrili svoj názor," hovorí na margo rekordnej účasti v Žiarskom okrese K. Lajčiaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM