Rôzne Správy

Dedinka pri Žiari chystá niečo veľkolepé: Čaká aj návštevu z Floridy

Vzácne stretnutie v neďalekej obci spojí aj ľudí z rôznych kútov sveta, ktorí však majú niečo spoločné...

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Žiari chystá niečo veľkolepé: Čaká aj návštevu z Floridy
Zdroj: Dnes24.sk

V tretiu augustovú nedeľu sa bude v Janovej Lehote konať Hauerlandský festival, ktorý je zameraný na prezentáciu kultúrneho dedičstva Nemcov. Do Janovej Lehoty, ktorá bola pred vojnou nemeckou obcou, zavítajú pri tejto príležitosti rodáci roztrúsení po celom svete.

Rodáci prídu aj z ďaleka

,,Účasť mi potvrdil aj jeden 86-ročný pán, ktorý priletí z Floridy do Frankfurtu na Mohanom. Okrem toho prídu aj ďalší rodáci žijúci v Nemecku," priblížila predsedníčka organizačného výboru Ida Karásková.

Myšlienku zorganizovať prehliadku tanečných a speváckych nemeckých skupín, vznikla podľa jej slov ešte pred 26 rokmi. Názov festivalu je odvodený od Hauerlandu – teda územia stredného Slovenska, ktoré si takto pomenovali Nemci. „Hauerland, to je naše stredné Slovensko od Hornej Štubne, cez Sklené, Turček, Kunešov, Krahule, Kremnicu, Janovu Lehotu, Handlovú, Prievidzu, Nitrianske Pravno, Tužinu, Kľačno a Malinovú,“ vysvetlila Karásková.

Legenda o troch generáciách

Pomenovanie je odvodené od nemeckého slova hauen, ktoré znamená rúbať. ,,Keď sem naši predkovia prišli, aby sa tu mohli usadiť, museli najprv vyrúbať lesy. Hovorí sa, že prvá generácia, ktorá prišla, tu našla smrť – Tod, druhá biedu – Nod a až tá tretia generácia našla Brot, teda chlieb," priblížila Karásková.

Festival sa organizuje vždy v inej obci. Keďže si Janova Lehota pripomína tento rok 640. výročie prvej písomnej zmienky, rozhodli sa zorganizovať aj Hauerlandský festival. Ten sa tu naposledy konal v roku 2002.

Podľa Karáskovej je už všetko na veľkú slávnosť pripravené. Podujatie sa začne 19. augusta o 11.00 h zoradením súborov pred miestnym kostolom, pokračovať bude sprievodom a samotnými vystúpeniami. ,,Prídu sem naši speváci z Hauerlandu, tento rok nás ale navštívi aj spevácka skupina z Košíc, detská spevácko-tanečná skupina z Chmeľnice či dve hosťujúce skupiny z Medzeva," dodala Karásková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM