Barbara Dallosová Rôzne

Dedinka pri Žiari, v ktorej sa nejeden kuriér chytá za hlavu: Keď sem dorazia, myslia si, že si z nich robia žarty

Obec neďaleko nášho mesta má jednu mimoriadnu zvláštnosť, ktorú však na prvý pohľad nie je vidieť. To, čo by iní mohli považovať za prekliatie, tu premenili na niečo veľmi milé.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Žiari, v ktorej sa nejeden kuriér chytá za hlavu: Keď sem dorazia, myslia si, že si z nich robia žarty
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obec Horná Ves medzi Žiarom a Kremnicou má jednu zvláštnosť – menovkyňu. Obec s rovnakým názvom, teda Hornú Ves, totiž nájdete na mape dvakrát. Jednu v Žiarskom a druhú v Prievidzskom okrese.

Doručovatelia v pomykove

Rovnaký názov prináša obciam aj strasti, starosta a starostka ich ale berú s úsmevom. Ako jednohlasne potvrdili, zatúlaná pošta alebo zmätený kuriér sú na obecných úradoch v oboch Horných Vsiach bežným úkazom.

Podľa starostky Hornej Vsi pri Žiari Simony Holicovej sú už na príchod pošty, ktorá im nepatrí, zvyknutí. ,,Alebo naopak, im príde naša pošta, alebo nám zo štatistiky volajú a hľadajú nejakých občanov, to je bežná vec. Niekedy si myslia, že si z nich robíme srandu," vysvetľuje Holicová.

,,Prvý muž prievidzskej Hornej Vsi má podobné skúsenosti. ,,Stáva sa, že nám kuriér donesie tovar a volá, že si máme poň prísť. Ja sa ho pýtam kde je a on že tuto už pri Šášove, za chvíľu som u vás. A ja že no, tak to sa môžete rovno otočiť smerom na Partizánske," hovorí starosta Jozef Hrotek so smiechom.

Volali jej, či je v poriadku

Hoci starostovia obcí s rovnakým názvom sa dobre poznajú, nie všetci obyvatelia okolia zrejme vedia, že Horná Ves má dedinu – menovkyňu. To sa ukázalo aj po nedávnom incidente.

,,Pred časom keď pána Hroteka napadol medveď, tak mi ľudia volali, či som v poriadku, lebo to počuli v médiách a mysleli si, že to mňa. Tí, čo ho nevideli v televízii, len to počuli," hovorí o nedávnej zámene Holicová.

Nehašteria sa, radšej hrajú ping-pong

Miesto toho, aby sa samosprávy dvoch dediniek naťahovali o poštu, ich rovnaké názvy ich práve naopak, zblížili. Už desaťročie totiž majú družbu a stretávajú sa pri rôznych príležitostiach.

Ako hovorí Simona Holicová, každoročne spolu organizujú ping-pongový turnaj, alebo oslavujú fašiangy. Ak by na seba obce s rovnakým názvom narazili len tak, bola by to už asi priveľká náhoda. ,,Vybrali sme si jeden druhého cielene a práve preto, že máme rovnaký názov," dodala starostka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM