Barbara Dallosová Rôzne

Dedinskú pálenicu postavila partia nadšencov: Lahodný mok tu vzniká už vyše 40 rokov

Obecná pálenica vznikla ešte v sedemdesiatych rokoch. Posledná sezóna rekordy netrhala, vypálené litre ale aj tak možno počítať v tisícoch.

Ilustračný obrázok k článku Dedinskú pálenicu postavila partia nadšencov: Lahodný mok tu vzniká už vyše 40 rokov
Zdroj: TASR

V obecnej pálenici v Podhorí v okrese Banská Štiavnica hodnotia uplynulú sezónu ako priemernú, ľudia najviac nosili kvas z jabĺk, sliviek a hrušiek. Podľa starostky Podhoria Dany Lóžiovej vypálili v sezóne 2015/2016 celkom 2961 litrov čistého alkoholu.

Vynoviť by chceli aj interiér

,,Celkovo sme vybrali za týchto 2961 litrov 100-percentného alkoholu 25 906 eur. Z toho takmer 16 000 eur bola spotrebná daň z liehu," priblížila Lóžiová s tým, že práve zníženie spotrebnej dane by podľa jej názoru pálenici pomohlo a priviedlo do nej ešte viac ľudí.

Zo zvyšku boli zaplatené platy zamestnancov s odvodmi, náklady na telefón a energie. Starostku teší, že zo zisku sa tiež podarilo vrátiť vklad vo výške 1500 eur, ktorý obec pálenici požičala na nákup objemového liehového meradla a opravy. Časť finančných prostriedkov poputuje aj na drobné investície, aby skvalitnili a zlepšili interiér pálenice. ,,Chceli by sme zrekonštruovať toalety, kúpiť prietokový ohrievač. Výsledný zisk z pálenice však nie je až taký veľký, aby mohlo ísť o nejaké veľké investície," dodala starostka.

Prvý liter v roku 1972

Uplynulú sezónu ukončili v pálenici v Podhorí 31. mája 2016. Sezónu začali o mesiac skôr ako obyčajne, a to 1. októbra 2015. Skorší začiatok plánovali aj nasledujúcu sezónu 2016/2017. Pre neskoré jarné mrazy a zlú úrodu čerešní a marhúľ to však podľa starostky nebude potrebné.

Pálenica Podhorčan bola postavená ešte v 70. rokoch minulého storočia nadšencami. Prvý liter v pálenici, ktorá však pôvodne patrila pod štátny závod Fatra, vypálili v roku 1972.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM