Jakub Forgács Šport

Definitívne rozhodnutie: Biela stopa tento rok nebude, preteky museli zrušiť!

Teploty nad nulou a nedostatok snehu dlhodobo túto zimu netešili nadšencov bielych športov. A teraz prišla ďalšia rana. Obľúbené podujatie Biela stopa sa kvôli nepriaznivým podmienkam neuskutoční. Stane sa tak iba po druhýkrát v histórii.

Ilustračný obrázok k článku Definitívne rozhodnutie: Biela stopa tento rok nebude, preteky museli zrušiť!
Zdroj: TASR

Ako uvádzajú organizátori podujatia na jeho oficiálnej stránke, organizačný výbor 41. Bielej stopy a 5. Majstrovstiev Európy diaľkových behov na krízovom zasadaní definitívne rozhodol o zrušení týchto podujatí. Môže za to nedostatok snehu na Skalke a v Kremnických vrchoch, kde mali tieto preteky prebiehať už tento víkend.

Na miestach, kade sa malo bežkovať, je podľa organizátorov iba 13 cm snehu a predpovede na najbližšie dni hlásia teploty od jedného do piatich stupňov aj v nadmorských výškach 1 000 metrov nad morom. „Na tratiach Severného a Južného okruhu nedokážeme pripraviť okruhy pre preteky a na tratiach nie je dostatok snehu, aby sa mohli bežať obojsmerne,“ informovali organizátori Bielej stopy, podľa ktorých je nevyhovujúcim aj alternatívny okruh v okolí bežeckého štadióna.

Keďže organizátori nedokážu zabezpečiť bezpečnosť pretekárov podľa platných súťažných pravidiel FIS pre masové bežecké podujatia, museli byť preteky zrušené. „41. Biela stopa sa zapíše do histórie ako druhé neuskutočnené podujatia v celej histórii obľúbeného behu na lyžiach,“ píše sa ďalej na stránke podujatia. Organizátori však napriek tomu veria, že ľudia týmto pretekom zostanú verní. Všetci, ktorí už uhradili tohtoročné štartovné na 41. Bielu stopu, získajú na rok 2015 mimoriadne štartovné v hodnote 10 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM