Barbara Dallosová Správy

Deň čo deň a za každého počasia: Na merania bývalého školníka sa spoliehajú profíci, FOTO

Dážď, fujak či snehové búrky. Žiadne výstrelky počasia neodradia dôchodcu Eliáša Tisovského vstať venovať sa meteorologickej stanici. Dôchodca hovorí, že ho to jednoducho baví. Bez toho by to nešlo...

Ilustračný obrázok k článku Deň čo deň a za každého počasia: Na merania bývalého školníka sa spoliehajú profíci, FOTO
Zdroj: TASR

Zrážkomernú hydrometeorologickú stanicu v Malej Lehote v okrese Žarnovica má už roky na starosti Eliáš Tisovský. Dnes dôchodca sa meraniu zrážok venoval už na miestnej základnej škole, kde pracoval ako školník. Po jeho odchode zo školy ostala stanica v rukách druhých ľudí, no po rokoch sa vrátila opäť k nemu. Dnes má v záhrade pri svojom rodinnom dome stanice dve, jednu pôvodnú a druhú modernú napájanú fotovoltaickými článkami.

Každé ráno v roku

Tú pôvodnú tvorí snehová tyč, nádoba na zachytávanie zrážok a ombrograf. ,,V ňom sa nachádza páska, na ktorej sa presne zachytáva, kedy a koľko pršalo, aj v noci, 24 hodín denne," vysvetlil Tisovský. Údaje zozbierané takýmto meraním následne posiela do Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Obsluha takéhoto prístroja si podľa jeho slov vyžaduje presnosť, ale dôležitá je aj sebadisciplína, keďže každé ráno musí vstať a prístroj nastaviť.

,,Najmä cez zimu, keď idem ráno merať, koľkokrát prší, koľkokrát bol fujak, snehová metelica. To je najhoršie v tomto čase, keď musím pásku prehadzovať," podotkol Tisovský. Za roky, čo meranie robí, sa mu už stali aj prípady, keď na meranie ráno pozabudol. V takomto prípade však musel s farbou von, meteorológov sa podľa jeho slov oklamať nedá, na pochybenie by veľmi rýchlo prišli.

Priučil aj manželku

Obsluha takejto stanice nie je podľa jeho slov jednoduchá, ale meranie zrážok ho veľmi baví. ,,Robím to, ako sa hovorí, z chuti, z lásky. Stále hovorím, že si stanicu nechám, pokiaľ mi to zdravie dovolí. Ja som na dôchodku a inej práce nemám," uviedol Tisovský. Základnej obsluhe zrážkomernej stanice už priučil aj svoju manželku Máriu. Tá ho zaskočí najmä v prípadoch, keď pre zdravotné problémy k meraniu nemôže ísť. Sama však s úsmevom dodala, že na meranie by sa osobne nedala.

Zrážkomernú stanicu obsluhuje Eliáš Tisovský už roky
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM