Martin Károly Kremnica

Detský domov Maurícius oslávil piate výročie

Oslavy 5.výročia založenia detského domova Maurícius si jeho členovia spolu s pozvanými hosťami a priateľmi pripomenuli 25.júna v kremnickom kine Akropola. Deťom zaspieval aj Miro Jaroš.

Dejiny detského domova sa začali písať 1.septembra 2005, kedy sa do budovy bývalej nemocnice nasťahovali deti s nariadenou ústavnou výchovou a momentálne má kapacitu 68 miest. Svoje prvé malé výročie si spríjemnili kultúrnym program v podaní šikovných detí, ktoré predviedli svoj talent napríklad hrou na akordeóne, divadielkom, tancom i spevom.

Mladší, ale aj tí starší sa však najviac tešili na vystúpenie Mira Jaroša a jeho hudobníkov. Podarilo sa mu vyburcovať obecenstvo, avšak pri poslednej piesni divákov rovnako rýchlo dojal. Na pódium sa k nemu pridali hluchonemé deti z detského domova a spolu celú pieseň preložili do znakovej reči. „Myslím si, že toto bol pre deti krásny darček a vidia, že život prináša nie len starosti, ale aj krásne veci, pokiaľ si ich zaslúžia,“ vyjadruje svoju spokojnosť s priebehom oslavy riaditeľ Maurícia, Stanislav Šumichrast. Na otázku, čo by si prial do ďalších piatich rokov splniť odpovedá: „Prajem si, aby sa nám podarilo splniť základné sny a predstavy, ktoré sme si naplánovali a to presťahovať deti do samostatných domov. Aby si užili ten pocit žiť v rodinnom dome, vlastniť niečo, čo je naše a starať sa o to, čo je naše. Samozrejme, prajem si, aby každé dieťa malo rodinu, aj keď je to heslo trošku otrepané, ale je to stále viac a viac potrebné brať do úvahy.“

K oficiálnejšej časti programu patril príhovor riaditeľa detského domova, sfúknutie sviečok na narodeninovej torte, odovzdanie darčeka a príhovory hostí. Medzi prianiami do budúcnosti zazneli aj odvážnejšie sny, ako napríklad dovolenka na ostrove Maurícius pre všetky deti. Hlavne však všetci gratulanti vyjadrovali obdiv a vďaku všetkým, ktorí sa na chode detského domova Maurícius a výchove detí podieľajú, pretože im veľká vďaka skutočne prináleží.

SiMa

Mauricius
43
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM