Kultúra

Digitalizácia zbierkových predmetov pokračuje: V Štiavnici by mali byť hotoví do jesene

Aj tento rok pokračuje Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici v digitalizácii svojich muzeálnych zbierok. Do konca roku 2013 mali digitalizovaných už takmer 3000 vzácnych predmetov. Pozrite, čo sa im už podarilo takto zachrániť.

Ilustračný obrázok k článku Digitalizácia zbierkových predmetov pokračuje: V Štiavnici by mali byť hotoví do jesene
Foto: Slávka Kellová

Riaditeľ SBM Jozef Labuda považuje digitalizáciu za veľký prínos. Múzeum spravuje podľa jeho slov veľmi cenné a špecifické zbierky, z ktorých bolo na digitalizáciu vybraných z rôznych odborov – prírodovedy, techniky, histórie a galerijného umenia – približne 8000 kusov.

Digitálne múzeum, ako sa projekt volá, sa realizuje v rámci Operačného programu informatizácie spoločnosti, prioritná os 2 – Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry. Realizátorom projektu je Múzeum SNP v Banskej Bystrici a SBM je jedným z partnerov. Zbierkové predmety sa digitalizujú jednak v Digitalizačnom centre ale aj v priestoroch partnerských múzeí.

Prvé práce na archivácii sa začali ešte na jar minulého roka v priestoroch Galérie Jozefa Kollára, neskôr sa presunuli do Kammerhofu. Do konca roka 2013 boli nasnímané predmety z priestorov Starého zámku, Nového zámku. Spolu bolo v roku 2013 digitali­zovaných 2943 kusov zbierkových predmetov.

Celý projekt by mal byť podľa Labudu ukončený najneskôr na jeseň tohto roka. „Tieto digitalizované zbierky budeme využívať dvojako. Jednak do vnútra organizácie ale aj navonok,“ skonštatoval s tým, že im pomôžu napríklad pri evidencii, či zapožičiavaní zbierok do zahraničia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM