Katarína Reiterová Rôzne

Digitalizácia žiarskeho kina za 76 000 eur. Toto bude nové

Žiarske kino už nejaký ten piatok premietalo len staršie filmy. Dôvodom je stará technika, na ktorej sa už novšie filmy jednoducho premietať nedajú. Vďaka dotácii však nastane zmena.

Ilustračný obrázok k článku Digitalizácia žiarskeho kina za 76 000 eur. Toto bude nové
Zdroj: TASR

Celková digitalizácia žiarskeho kina bude stáť približne 76 000 eur. Audiovizuálny fond (AVF) schválil mestu Žiar nad Hronom dotáciu vo výške 34 000 eur. Takú istú sumu si mesto požičia z Audiovizuálneho fondu pričom vlastnými prostriedkami sa bude spolupodieľať do sumy 8 200 eur.

„Z tejto schválenej sumy môžme financovať iba projektor, server a univerzálnu vstupnú jednotku,“ vysvetľuje riaditeľka MsKC Michaela Pribilincová a dodáva, že v premietacej kabínke sa vymení celý server, jedna premietačka pre 35mm filmy sa zruší a jednu si ešte ponechajú pre premietanie starších filmov.

Žiarske kino sa vyrovná bystrickému

Digitalizácia znamená, že aj žiarske kino už bude môcť premietať všetky dostupné novinky, v rovnakom čase ako ich premieta kino vo Zvolene alebo v Banskej Bystrici. „Keď bude kino ziskové a splatíme pôžičku AVF, potom budeme plánovať aj rekonštrukciu sály,“ vysvetľuje riaditeľka.

MsKC hľadá sponzora

MsKC momentálne hľadá sponzora na zakúpenie nového plátna, ktoré stojí približne 2 500 eur. „Aj touto cestou by sme radi oslovili podnikateľov, ktorí majú záujem podporiť žiarske kino, a tak si získať prestížnu reklamu pri prvých premietaniach,“ vyzýva riaditeľka „Céčka“.

Čo sa týka vstupného, tak to je väčšinou určené distribútorom „Nebudeme ho veľmi navyšovať, budeme sa snažiť byť lacnejší ako Zvolen či Bystrica, aj z toho dôvodu, že sedačky a celý interiér kina nebude môcť prejsť rekonštrukciou,“ dodáva riaditeľka Michaela Pribilincová.

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM