Barbara Dallosová Krimi

Divá zver opäť úradovala, tentoraz na koľajniciach: Pozrite, čo stádo diviakov spôsobilo idúcemu vlaku!

Vyplašená divá zver na ceste je nočnou morou mnohých vodičov. Tentoraz však skupinka diviakov skomplikovala situáciu na železnici. Vlak nezostal bez ujmy...

Ilustračný obrázok k článku Divá zver opäť úradovala, tentoraz na koľajniciach: Pozrite, čo stádo diviakov spôsobilo idúcemu vlaku!
Zdroj: TASR

Stretnutia divej zvery a áut či vlakov môžu mať aj tragické následky. S prípadmi, kedy zver cez cesty či koľajiská migruje, sa však stretávame neustále. V nedávnom prípade došlo v dôsledku takejto zrážky dokonca k poškodeniu samotného vlaku.

Diviaky v koľajisku

Už za tmy, krátko po pol deviatej večer (16.3) vrazil vlak smerujúci z Hornej Štubne za Kremnicou smerom na Vrútky do niečoho v koľajisku. Šlo o stádo diviakov. ,,Na rušni došlo k ohnutiu pluhu, poškodeniu naftového okruhu kúrenia a k poškodeniu vzduchového okruhu," uviedla Ivana Popluhárová zo Železníc Slovenskej republiky a dodala, že nehoda spôsobila meškanie vlaku v dĺžke 140 minút.

Ďalšie prípady

Prípad z Hornej Štubne však nebol jediným marcovým incidentom v hlavných úlohách s vlakom a divou zverou. Žezničiari informovali o ďalších dvoch. V tých figurovala vysoká zver. Oba sa pritom stali v jeden deň, hoci na rôznych miestach. ,,Dňa 19. marca o 4:37 hod. ráno vlak idúci v smere z Kreminckých Baní do Kremnice zrazil laň, na rušni mal poškodený pluh," hovorí Popluhárová prípade s podobnými následkami. Žiadny spoj v dôsledku zrážky nemeškal.

Ako ďalej pokračovala, v ten istý deň, len o približne hodinu neskôr (5:49 hod.) sa so srnou stretol aj ďalší vlak. Súprava smerujúca z Novej Bane do Žarnovice zrazila srnu. Prípad sa zaobišiel bez poškodenia rušňa i meškania vlakov a udalosť bola nahlásená na poľovnícke združenie.

Poznajú to aj motoristi

Prípady, kedy sa divá zver ocitla na cestách, poznajú aj motoristi z nášho regiónu. Koncom minulého roka sme vás informovali o prípade, keď stádo diviakov poriadne zdemolovalo auto na našej R1-ke. Vedúci kancelárie Obvodnej poľovníckej komory (OPK) v Žiari nad Hronom Miroslav Garaj vtedy pre náš portál vysvetlil, že zver má cez naše cesty aj prirodzené migračné trasy.

V januári tohto roka, čerstvo po otvorení nového obchvatu mesta sa dokonca objavili polemiky, že k prípadom stretov zveri s autami prispieva aj samotný novovybudovaný obchvat. Čítajte VIAC.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM