Barbara Dallosová Rôzne

DJ Weisko (23): Na svoje prvé hranie nikdy nezabudnem, myslel som si, že si robia srandu :)

DJ-ské žezlo prebral Marek Weis, alias DJ Weisko, po svojom otcovi. Prvý mix si kúpil ako 15-ročný, z peňazí za prvú brigádu. O tom, čo ho vie na párty najviac rozčúliť i o tom, že život DJ-a nie je vždy med lízať....

Ilustračný obrázok k článku DJ  Weisko (23): Na svoje prvé hranie nikdy nezabudnem, myslel som si, že si robia srandu :)
Zdroj: Dnes24.sk

Ako dlho sa venuješ DJingu a ako si sa k nemu vlastne dostal?
Dostal som sa k tomu zrejme vďaka môjmu otcovi, ktorý sa tiež tomu v minulosti rovnako venoval, asi som to nejako zdedil (smeich). Ale DJingu ako takému sa aktívnejšie venujem asi od mojich 15 rokov. Kamarát si vtedy kúpil mix a keď som ho zbadal, vedel som, že aj ja raz také niečo chcem mať doma. Bol som na brigáde cez leto a všetky moje prvé zarobené peniaze išli na môj prvý mix .

Aké boli začiatky? Pamätáš si svoje celkom prvé hranie?
Prvé hranie bolo pre nás spolužiakov, ktorí sme spolu chodili do posledného ročníka základnej školy. Ale prvé hranie pred ľuďmi, ktorých som nepoznal, si pamätám veľmi dobre. Bolo to v kremnickej vinárni. To už som mal nejakých 17 rokov a s chalanmi odtiaľ som sa poznal len z videnia a občas sme spolu prehodili pár viet. Jedného večera mi povedali, že ďalší týždeň musia niekde odísť a teda, že si mám prísť vyskúšať zahrať. Celý týždeň som na to vôbec nemyslel, lebo som bol presvedčený, že si zo mňa len robili srandu. Až kým mi neprišla vo štvrtok správa, že v piatok fakt hrám a či som pripravený. Strašne som sa bál ako to dopadne. Ale povedal som si, že idem do toho a buď to bude dobré, alebo sa takáto šancu už nemusí opakovať. No a dopadlo to takto, že už tam hrám vyše 6 rokov (úsmev).

A prečo práve toto ,,remeslo", teda okrem toho, že si ho zdedil. Čo ťa na tomto životnom štýle najviac baví?
Jednoducho ma baví ten okamih, keď je veľa ľudí pokope, všetci sa zabávajú a v tej chvíli nemajú v hlave žiadnu školu, prácu, povinnosti ani podobné veci…

Čo hráš najradšej?
Čo sa týka nejakého štýlu, mám rád house a všetky jeho podoby. Ale vypočujem si úplne všetko. Tak isto aj zahrám všetko, záleží na tom, akí sú ľudia v podniku a na parkete, aká je atmosféra, a čo by sa hodilo asi najviac v tej chvíli…

Máš nejaké vzory, či už svetových alebo slovenských DJ-ov, ktorých prácu uznávaš?
Mám a je ich strašne veľa. U každého sa mi páči niečo iné, či už štýl mixovania, vybraté skladby, ako vie strhnúť ľudí na parket, alebo ten DJ ako človek sám o sebe. Máme dobrých chalanov aj v okolí, mená ale nejdem vravieť, myslím, že to by bolo na dlho.

Na ktorú párty spomínaš najradšej a prečo?
Tak to viem presne. August 2014 Ľudovika Kremnica. Párty, ktorú sme plánovali dlho a potom sme nejako zabudli. Ozval sa mi však kamarát neskôr, či by som do toho nešiel. Zohnala sa partička šikovných chalanov – kamarátov, zopár sponzorov no a čakali sme max. 100 ľudí… Výsledok bol vyše 300 ľudí od mladých až po starších, proste plnka. Bolo to vonku a prialo nám aj počasie, bolo krásne. Bol to super pocit. To bola zatiaľ taká naj párty…

Mnohí ľudia si možno myslia, že robiť DJ-a znamená len chodiť po párty a baviť sa…
Tak takto to nefunguje. Mnoho podnikov trpí rôznymi nedostatkami, často napr. nemajú techniku. Ja mám všetko svoje a nie je to vôbec sranda voziť, vynášať, zapájať, osvetľovať, zvučiť… Až keď je po tomto všetkom, začína párty, to však ľudia, ktorí sa prišli len baviť, nevidia. A aj ďalej treba byť v strehu celú noc, mať na očiach ľudí aj techniku a samozrejme, neustále sa sústrediť na to čo sa púšťa – rozmýšľať a vyberať celú noc dá tiež niekedy dosť zabrať.

Hovorí sa, že DJ-i nemajú radi, keď si ľudia chodia pýtať pesničky na želanie a pod., akoby chceli DJ-ovať za nich. Čo na to hovoríš?
Je to pravda, väčšina to nemá rada. Párty sa však robí predovšetkým pre ľudí, keď má niekto dobrý tip, ja nemám problém to pustiť. Ale priam nenávidím, keď si niekto príde niečo vypýtať, ja to zahrám a vidím, že ten človek sa ani nezabáva,len stojí kdesi pri bare a potom príde druhýkrát a opýta sa ma, kedy to pustím .

Je ešte okrem toho niečo, čo je nočnou morou každého DJ-a?
Ako vravím, ľudia sú vždy základ. Najhoršie je asi na začiatku, kým ľudia prídu a kým sa rozhodnú si ísť zatancovať.

Ty si momentálne viac v Bratislave než doma, vraj ale neoželieš zahrať si v Žiari či v Kremnici. Kde ťa môžeme vidieť?
Väčšinou piatky či soboty v kremnickej Gotike, tam som veľmi často, no a občas si odbehnem aj inam. Napríklad onedlho budem v kremnickej Akropole, 24. apríla na after po koncerte a rád zbehnem aj do Žiaru, prvého mája hrám v žiarskom Bowlingu.

Foto: archív DJ Weisko

Marek, alias DJ Weisko: Hraniu v Kremnici a Žiari zostáva verný
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM