Martin Károly Kultúra

Dni sv. Huberta prilákali množstvo návštevníkov

Svätý Anton 3. septembra – Stovky návštevníkov prilákalo dnes od skorého rána pekné počasie a bohatý program Hubertových slávností do obce Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica. Miestny kaštieľ a jeho priľahlý park sa počas tohto víkendu stal dejisko

Celý tento ročník sa nesie v duchu 40. výročia založenia Slovenského klubu sokoliarov,“ uviedla pre TASR Monika Arvayová z oddelenia marketingu Múzea vo Sv. Antone. Podujatie si dnes predpoludním nenechal ujsť ani prezident SR Ivan Gašparovič či minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zsolt Simon.

Ten zároveň na slávnostiach odovzdal rezortné ocenenia zaslúžilým pracovníkom lesného hospodárstva na úseku poľovníctva. Vo svojom príhovore zdôraznil najmä odkaz sv. Huberta, ktorý hovorí, že máme zver nielen loviť, ale aj chrániť a vnímať jej potreby v prírode. „Tento odkaz v sebe nesie ešte jeden odkaz, ktorý si menej uvedomujeme a to, že poľovníci a lesníci boli tí, ktorí prvýkrát začali prírodu chrániť,“ podotkol.

Okrem tradičných atrakcií, ako sú ukážky sokoliarov, strieľanie z luku a kuše, či hádzanie flinty do žita, ponúkajú tohtoročné Dni sv. Huberta aj množstvo noviniek. „V neskorobaro­kovej sýpke sme tento rok ako novinku vystavili unikátne trofeje Hontu,“ pokračovala Arvajová. Do Siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku podľa jej slov pribudol banner Slovenského klubu sokoliarov.

Podujatie každoročne priláka tisícky ľudí. Minulý rok to bolo približne 8000 návštevníkov, organizátori však veria, že vďaka peknému počasiu sa im tento rok podarí účasť ešte prekonať. Podujatie už tradične nevyhľadávajú len domáci a ľudia z blízkeho okolia. Do Svätého Antona aj tento rok zavítali obdivovatelia z Čiech, Maďarska, Poľska či Ukrajiny.

Sú to poľovnícke slávnosti a v Bratislave také nemáme, tak som bol zvedavý, v čom sa to líši od obyčajných jarmokov. Vidím, že má to takú svoju atmosféru,“ podotkol Daniel z hlavného mesta. Medzi návštevníkmi sa však našli aj takí, ktorí prišli podporiť svojich známych v súťažiach ako napríklad Naj brada…najdlhšia a najkrajšia či Hájnikova žena – súťaž o najsympatickejšiu poľovníčku.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM