Barbara Dallosová Správy

Do dedinky neďaleko Žiaru mieri tím vedcov: Máme tu totiž niečo skutočne výnimočné!

Mimoriadne vzácne nálezisko v našom regióne má byť predmetom výskumu. Zaoberať sa ním budú odborníci z bratislavskej Univerzity Komenského aj pražského múzea.

Ilustračný obrázok k článku Do dedinky neďaleko Žiaru mieri tím vedcov: Máme tu totiž niečo skutočne výnimočné!
Zdroj: TASR

Už o niekoľko dní pricestujú do obce Župkov v okrese Žarnovica odborníci z Univerzity Komenského v Bratislave a Národného múzea v Prahe, ktorí sa budú podieľať na mineralogickom výskume náleziska tetradymitu. Táto hornina sa nachádza len na niekoľkých miestach na svete a jedným z nich je aj Župkov. Písali sme tu: TOTO nájdete len na troch miestach na svete: Na Urale, vo Švédsku a v dedinke neďaleko Žiaru!

,,Už dávnejšie sme hľadali spôsob, ako sa dopracovať ku komplexnejšiemu výskumu náleziska. Ako z neba nám padol mail od Martina Števku z Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý je zanietenec v tejto oblasti," priblížil starosta Župkova Ján Tomáš. Od akademikov potom prišla ponuka na spoluprácu pri výskume lokality, ktorú obec privítala.

Na výskume chce participovať aj obec, výsledky by chcela publikovať a prácu odborníkov ukázať aj miestnych školákom. Okrem nových poznatkov o samotnom nálezisku očakávajú od výskumu aj nález samotnej horniny.

O nálezisko tetradymitu v Župkove sa už v minulosti intenzívne zaujímal aj Geologický ústav Slovenskej akadémie vied v Bratislave i univerzita v ukrajinskom meste Lvov. K nálezisku, kde kedysi tento vzácny minerál opísal aj Andrej Kmeť a nazval ho župkovitom, vedie obcou aj náučný chodník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM