Martin Károly Kultúra

Do kremnického Múzea gýča návštevníci anonymne nosia exponáty

Kremnica 18. júla - Zamyslieť sa nad gýčom, ktorý nás obklopuje všade, nielen v materiálnom svete, ale aj vo vzťahoch, by podľa riaditeľa kremnického Múzea gýča Romana Vykysalého malo byť výsledkom jeho návštevy.

Expozícia, ktorá sa stále rozširuje, má človeka nielen donútiť zamyslieť sa nad tunajšími exponátmi, ale aj pobaviť. Počet exponátov, ktoré do múzea často pribudnú aj anonymne, sa už blíži k tisícke. „Prídu návštevníci a po ich odchode naraz zistíme, že máme viac exponátov a nevieme od koho, sme im za to vďační,“ konštatoval Vykysalý. Zo začiatku vyzývali ľudí, aby im do múzea nejakým gýčom prispeli. Tí sa tak zbavovali rôznych svadobných darov, vtipných darov k narodeninám, nosili však aj gýče, ktoré im ostali z pozostalostí. Jeden z najzaujímavejších exponátov, ktorý dokáže návštevníka podľa Vykysalého osloviť, je vypchatá líška – poľovník s flintou, plecniakom i fajkou. „Sme schopní zhumpľovať líšku na svoju podobu a na podobu nejakej gýčovej myšlienky.

Podľa Vykysalého je zaujímavé, že sa ich návštevníci delia na tri skupiny. Jednej je jedno, aké exponáty si v múzeu práve prehliada. „Potom ide o zoskupenie ľudí, ktorí sú veľmi milí, ktorí tam s nami podebatujú a bavia sa na tom. Čiže, sú to ľudia, ktorí pochopili našu recesiu.“ Sú však aj návštevníci, ktorí recesiu autorov múzea nepochopia a muzeálne kúsky berú vážne.

Múzeum chce svoju činnosť do budúcna obohatiť. „Plánujeme aj trošku odbočiť od recesie a pomôcť aj, povedzme, školám v rámci hodín estetiky,“ pokračoval Vykysalý. Tiež by chceli pripravovať rôzne slávnostné akadémie ako Vianoce v múzeu, „chceme ľuďom predostrieť, ako sa sviatky humpľujú“.

Návštevníci sa pracovníkov múzea zvyknú pýtať, kde končí umenie a začína gýč. „Hovoríme, nikde. Je to len pocit. Ale pokiaľ sa niečo tvári na niečo, čím nie je a nemôže byť, vytvára falošnú ilúziu, tak ten gýč je veľmi ľahko rozpoznateľný.

Zdroj: TASR Foto: http://www.gagy.sk/muzeum-gyca

Muzeum gyca
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM