Katarína Oravská Rôzne

Dobrá úroda domácej: Pozrite, koľko litrov tento rok odišlo z kremnickej pálenice

Slivovica a hruškovica utrpeli, zachránila to ale dobrá úroda jabĺk. Jozef Lichtner, predseda kremnického zväzu záhradkárov, hovorí o celkom slušnom roku.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá úroda domácej: Pozrite, koľko litrov tento rok odišlo z kremnickej pálenice
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

„Úroda bola u koho ako. Bolo však pomerne dosť jabĺk. Menej bolo tento rok v našej oblasti sliviek a hrušiek. Tých bolo menej a neboli veľmi kvalitné na pálenie,“ hodnotí tohtoročnú úrodu Lichtner. Tá sa totiž odzrkadľuje aj v miestnej pálenici, kde ide túto sezónu najmä jablkovica.

Ľudia prichádzajúci do pálenice majú, podľa jeho slov, pripravení dobrý „majč“, teda nakvasené ovocie z ktorého sa pálenka páli. „Aj výnosnosť je dobrá. Zatiaľ sme vypálili celkovo 160 kotlov, a napálili sme skoro 4000 litrov alkoholu, v priemernej stupňovitosti 57,5%. Keď to premietnem na absolútny alkohol, tak je to viac ako 2300 litrov,“ uviedol.

Ako ďalej povedal, do štátneho rozpočtu už odviedli viac ako 6000 eur, táto suma však nie je konečná. „Za mesiac december čo sme pálili, tak počítam, to bude dokopy okolo 12 tisíc eur,“ ozrejmil.

V porovnaní s uplynulými rokmi sa podľa jeho slov dá hovoriť o tejto sezóne ako o lepšom priemere. „Keď si porovnám desať rokov dozadu, tak tento rok patrí medzi tie lepšie roky,“ dodal s tým, že silný bol rok 2012. Písali sme o tom v článku V kremnickej pálenici vypálili rekordné množstvo domácej. Naopak rok 2013 hodnotí ako slabý.

Záujem o pálenie domácej pálenky pretrváva medzi záhradkármi stále. „Sú takí, čo to berú ako svoj pôžitok. Bežní záhradkári, ktorí majú ovocie, vypália si ho a užívajú to nie pre svoju vlastnú potrebu ale pre celú rodinu a napokon pijáci,“ dodal s úsmevom Lichtner.

Ako sa páli kremická pálenka
1
Galéria
Kremnická pálenica má zvuk v širokom okolí
5
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM