Barbara Dallosová Šport

Dokázali, že patria k špičke: Títo Žiarčania nás budú reprezentovať na Majstrovstvách Európy!

Žiarsky klub má za sebou súťaž, v ktorej išlo o veľa. Okrem toho, že sa zaradil medzi najlepšie kluby na Slovensku, posiela na šampionát do Ruska hneď niekoľko športovcov...

Ilustračný obrázok k článku Dokázali, že patria k špičke: Títo Žiarčania nás budú reprezentovať na Majstrovstvách Európy!
47
Galéria
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

Posledný mesiac v roku býva pre pretekárov zo žiarskeho karate klubu tradične veľkou výzvou. Majstrovstvá Slovenskej republiky dorastencov a juniorov v karate rozhodujú nielen o zisku medailí, ale aj cenných postupoch na vytúžený európsky šampionát, ktorý sa bude konať vo februári v Rusku.

Športová hala v Trnave privítala 389 pretekárov zo 63 klubov z celého Slovenska (2.12.). Na majstrovstvá republiky je nutná nominácia zo Slovenského pohára alebo regionálnych súťaží, čím je zaručené, že sa na súťažných tatami stretnú len tí najlepší slovenskí pretekári.

Za Karate klub MŠK Žiar nad Hronom nastúpilo tento rok 17 talentov a 3 družstvá. Úvod súťaže patril súťažnej disciplíne súborné cvičenia kata. Tu sa podarilo medailovo presadiť len Šimonovi Sečkárovi, ktorý opäť nenašiel premožiteľa a k trom žiackym titulom majstra Slovenska v kata z predchádzajúcich ročníkov pridal titul majstra Slovenska v kategórii mladších kadetov.

Po disciplíne kata nasledoval slávnostný nástup, kde boli vyhlásení celkoví víťazi Slovenského pohára v jednotlivých kategóriách. Medzi nimi boli aj naši pretekári – Šimon Sečkár, Natália Rajčanová, Nina Jelžová, Kornélia Bugárová a Zdenko Vanka. Po vyhlasovaní víťazov Slovenského pohára boli odmenení najúspešnejší reprezentanti Slovenska, medzi ktorými nesmela chýbať naša úradujúca majsterka Európy Dominika Veisová.

Vybojované postupy na európsky šampionát

Súťaž pokračovala disciplínou športový zápas kumite. Ako prví nastúpili starší juniori – U21. Ako hrdo konštatuje žiarsky tréner Ľubomír Striežovský, titul majsterky a česť reprezentovať Slovensko na Majstrovstvách Európy si v kategórii U21 do 50 kg vybojovala Dominika Veisová. Darilo sa aj ďalším kumiťákom, keď si vo váhe do 75 kg Michal Výrostko vybojoval bronz a s bronzom skončila aj Kornélia Bugárová vo váhe nad 68 kg.

V mladších kadetoch v kategórii dievčat do 45 kg pridali po bronze Patrícia Vanková a Timea Kučerová. Šimon Sečkár sa v chlapčenskej kategórii do 40 kg prebojoval až do finále, no na titul z kumite si bude ešte musieť počkať, keďže jeho súper bol tentoraz úspešnejší.

,,V kadetskej vekovej kategórii sme boli najviac zvedaví na výkon Arisa Nikolasa Čelu, keďže bol jedným z adeptov na štart na Majstrovstvách Európy. Aris v kategórii do 63 kg ukázal, že práve on si zaslúži reprezentovať Slovensko v Rusku, keď nenašiel premožiteľa a domov si okrem titulu majstra Slovenska odniesol aj nomináciu na Majstrovstvá Európy," opisuje úspech ďalšieho zverenca žiarsky tréner.

Nominácie pridali šikovné juniorky

Ako vysvetľuje Striežovský, práve v juniorských kategóriách mal klub najviac želiezok v ohni. Ostrieľaná pretekárka Nina Jelžová na posledných súťažiach porážala svoje súperky s rozdielom triedy, či už išlo o domáce alebo zahraničné rivalky. Nina nesklamala a skvelú formu potvrdila aj na Majstrovstvách Slovenska, keď všetky zápasy vyhrala ešte pred časovým limitom.*** ,,Zo súťaže si odniesla titul majsterky Slovenska v kategórii nad 68 kg a dôveru reprezentačných trénerov reprezentovať Slovensko na Majstrovstvách Európy,"*** dodáva s hrdosťou Striežovský.

S podobným výsledkom, titulom majsterky Slovenska v kategórii do 48 kg a nomináciou na Majstrovstvá Európy, domov odišla aj Natália Rajčanová, pričom pre Natáliu je to premiérová nominácia na európsku súťaž. ,,Bodku za kategóriami jednotlivcov urobil Zdenko Vanka, ktorý po heroickom výkone, keď porazil reprezentanta Slovenska rozdielom triedy sa postupne prebojoval do finále. Vo vyrovnanom finále bol predsa len lepší náš súper a tak si Zdenko odniesol domov striebro," pridáva Striežovský ďalšie meno do zoznamu úspešných.

V kategóriách družstiev tesne ušla medaila našim mladším kadetkám /Patrícia Vanková, Alexandra Kalamárová, Timea Kučerová, Tamara Martykánová/. Prvú prehru pocítili až v semifinále. Následne im nevyšiel ani boj o tretie miesto. Družstvo junioriek – Nina Jelžová, Natália Rajčanová a hosťujúca Monika Pekarčíková /Iglow Spišská Nová Ves/ bolo papierovo veľmi silné, čo sa prejavilo aj v jednotlivých zápasoch, keď hladko prešli do finále, kde taktiež bez straty bodu porazili svoje súperky. Titul majsteriek Slovenska v družstvách im patrí zaslúžene.

Žiarsky klub patrí k slovenskej špičke

,,Po Majstrovstvách Európy a sveta sú Majstrovstvá republiky pre náš klub tou najdôležitejšou súťažou," vysvetľuje váhu súťaže žiarsky tréner a pokračuje: ,,Ziskom 5 titulov v jednotlivcoch a 1 titulu v družstvách sa MŠK Žiar nad Hronom z pomedzi 63 klubov umiestnil na 3. mieste, čo len dokazuje, že máme v meste jeden z najlepších karate klubov na Slovensku. Hovorí sa, že obhájiť titul je ťažšie ako ho získať prvý raz. Šimonovi Sečkárovi, Arisovi Nikolasovi Čelovi, Natálii Rajčanovej, Nine Jelžovej a Dominike Veisovej sa to tento rok podarilo."

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM