Barbara Dallosová Kultúra

Dokážete vidieť neviditeľné? Príďte si to skúsiť, zapojiť sa môže každý

Špeciálna mapa, vlastné oči a kus vnímavosti. To by vám malo stačiť aby ste v útrobách mesta našli ,,neviditeľné“ objekty. Príďte si skúsiť hľadať po historickom mestečku dvadsiatku viac či menej zakamuflovaných diel.

Ilustračný obrázok k článku Dokážete vidieť neviditeľné? Príďte si to skúsiť, zapojiť sa môže každý
Zdroj: Dnes24.sk

Už od soboty 26. júla na vás v Banskej Štiavnici čaká unikátny projekt. Veľká interaktívna hra s názvom Neviditeľná Štiavnica potrápi vaše zmysly. Hra, v ktorej divák aktívne pátra po umeleckých dielach prostredníctvom špeciálnej mapy, prichádza do mesta už po tretí raz.

Hľadajte, aj keď neviete čo…

V meste budú umiestnené „neviditeľné“ tvorivé zásahy súčasných vizuálnych umelcov. ,,Diela sú do rôznej miery nápadné či nenápadné, hmatateľné alebo virtuálne, skutočné alebo pomyselné. Zo špeciálnej mapy sa dozviete, kde je dielo umiestnené, nie však to, čo presne máte hľadať. Diela musí každý objaviť sám a tým otestovať nielen svoju pozornosť, ale aj vnímavosť pre súčasné umenie," uviedla kurátorka Diana Majdáková.

Od sochy až po street art

Na Neviditeľnej Štiavnici sa podieľajú slovenskí, českí i zahraniční umelci pohybujúci sa v rôznych oblastiach súčasného umenia – od sochy, objektu a inštalácie, cez sound art, street art a performance, až po maľbu a grafický dizajn. Do aktuálneho ročníka sa podľa Majdákovej zapojilo osem umelcov s deviatimi novými dielami. „V súčasnosti môžete v Banskej Štiavnici nájsť až 20 neviditeľných diel,“ podotkla.

Stačí si prísť po mapu a vyraziť

Podujatie je verejné, časovo neohraničené, určené dospelým i deťom. Mapa bude záujemcom k dispozícii v Turistickom infocentre na Trojičnom námestí a v ďalších prevádzkach, stiahnuť si ju môžu aj z internetovej stránky projektu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM