Martin Károly Kultúra

Domové znamenia sa zatiaľ nestrácajú

Pôvodne neboli domy v mestách označované číslami, ale domovými znameniami. Aj táto skutočnosť má svoju históriu a do dnes sú významné domy vo veľkých, ale starých mestách známe podľa týchto práve podľa týchto znamení /napr. „U čierneho orla“/. Zaují

Sídlisko vo vtedajšom Sv. Kríži, ktoré sa stavalo súčasne s hlinikárňou bolo postavené vysokým tempom a už v prvom roku 1952 bolo odovzdaných deväť blokov so 108 bytmi, od roku 1953 sa tempo zvýšilo na 300 až 500 bytov ročne pri súčasnej výstavbe jaslí, škôlok, obchodných a kultúrnych zariadení. Hlavným projektantom a architektom bol Krajský projektový ústav Praha, ale v skutočnosti to bolo typové sídlisko daného obdobia.

Vráťme sa však k zaujímavosti nášho mesta, obytné domy na niektorých uliciach /ul. Cyrila a Metoda, Štefánikova ul., Dubčekova ul., ul. Š. Moysesa/ majú nad svojimi vchodmi výtvarné diela s najrôznejšou tematikou, ako ovocie, zvieratá, ale nechýbajú ani rôzne detské a občianske témy a zobrazenia baníkov, hutníkov a ďalších profesií. Tieto obytné domy vznikali v rokoch 1957–1959.

Autormi týchto plastík boli v tom období mladí autori, ktorí sa neskôr stali významnými slovenskými umelcami. Ide o o A. Čuteka, S. Hučku a Ľ. Korkoša. Žiaľ ani na jednej plastike nie je podpis autora, tak si môžeme len vybrať podľa štýlu neskorších prác.

Myslím, že obyvatelia týchto blokov sa k tejto výzdobe stavajú pozitívne o čom svedčí aj skutočnosť, že si ich na domoch uchovávajú aj po modernizácii.

Richard Kafka

domove znamenia ZH
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM