Martin Károly Rôzne

Dostavba druhého pavilónu žiarskej polikliniky je v nedohľadne

Pavilón B polikliniky v Žiari nad Hronom bol v minulosti predmetom mnohých diskusií. Zdá sa však, že ani tie nepomohli k riešeniu tejto chúlostivej otázky, pretože s inkriminovaným druhým blokom sa dodnes nič nerobí a naďalej chátra.

Celá rekonštrukcia pavilónu B je o tom, že to nedokáže nikto utiahnuť,“ bráni sa riaditeľ Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom Rastislav Kubáň, pričom vzápätí podotkol, že ešte nedošlo k podpisu zmluvy o prenájme pavilónu medzi nemocnicou a Banskobystrickým samosprávnym krajom (ďalej len BBSK): „Súčasný stav je taký, že je schválené uznesenie, na základe ktorého aj v krátkom čase podpíšeme zmluvu,“ rozpráva Kubáň.

Túto skutočnosť síce potvrdil i hovorca BBSK Peter Hajnala, no konkrétne podmienky zmluvy ešte obe strany neprediskutovali: „Na budúci týždeň bude pracovné rokovanie, na ktorom sa bude hovoriť o podobe budúcej zmluvy.

Zatiaľ čo sa byrokratický proces neustále naťahuje, spomínaná budova chátra. Oku náhodného chodca neunikne pohľad na porozbíjané okná či opadanú maľovku. Obe zainteresované strany však odmietajú prebrať zodpovednosť za súčasný stav: „Keď budeme mať niečo v nájme, tak k tomu máme zodpovednosť a budeme sa k tomu aj tak stavať,“ reagoval Kubáň. BBSK následne vyvrátilo skutočnosť, že je ľahký prístup do objektu, no k samotnému súčasnému stavu budovy sa nevyjadrilo: „Voľný prístup do budovy určite nie je,“ hovorí Hajnala.

Podpísanie nájomnej zmluvy však ani zďaleka nič nerieši a takisto neznamená okamžitú dostavbu bloku: „Nemôžeme to financovať z vlastných zdrojov, takže to musí byť z iných zdrojov, najlepšie z eurofondov,“ hovorí Kubáň. Nemocnica má už projekt vypracovaný dlhší čas, ale v súčasnosti stále čaká na výzvy zo strany Európskej únie. Na mieste je preto otázka, či má v zálohe aj iné riešenie, ak náhodou projekt neprejde: „Žiadne iné riešenie nie je,“ odpovedal riaditeľ razantne. Dostavba tak i naďalej zostáva v slepej uličke dovtedy, kým únia nezverejní výzvu na čerpanie eurofondov, ktorá v súčasnosti nejestvuje. Zverejnenie výzvy však tiež nezaručuje, že peniaze z európskej pokladnice poputujú do Žiaru.

Nelichotivý stav chátrajúceho pavilónu neunikol ani obyvateľom mesta: „Nevieme, čo sa s tým deje a ani sme nič nepočuli, napriek tomu, že tu blízko bývame. Určite nám to nie je ľahostajné. Chátra to tam, aj okná sú z druhej strany porozbíjané. Ja som len niečo počula, že tam má byť lôžkové oddelenie.“ hovoria Judita (61) spolu s Drahomírou (64).

Tam mala byť poliklinika a teraz je s tým čo? Nevieme o tom nič,“ reaguje Milan (59) s manželkou Jarmilou (53).

Mňa to nejako nezaujíma, ale počula som, že tam má byť nová poliklinika, tak som rátala s tým, že sa to otvorí,“ rozpráva Michaela (38).

Čítala som o tom niečo v mestských novinách, ale konkrétne vám neviem povedať, čo tam bolo, ale som si pomyslela, že je na čase, aby sa s tým niečo robilo.“ Jozefa (77).

Katarína Pružinová

Nemeocnica ZH
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM