Martin Károly Rôzne

Dovolenka s deťmi zdražie. Žiarski policajti s hrkálkami...

Chystáte sa vyraziť na letnú dovolenku a nezabúdate ani na svojich najmenších? Potom zbystrite pozornosť! Už od 26. júna každý, kto cestuje za hranice, musí tak mať vlastný pas. To platí aj pre deti. Ako v Žiari a okolí na vybavovačky? Zisťovali sme.

Dovolenka s deťmi vás vyjde tento rok drahšie. Nové nariadenie totiž znamená to, že i malé deti, ktoré boli doteraz zapísané u rodičov, do zahraničia nezájdu bez cestovného dokladu. Koľko vás celý špás bude stáť? Za nový pas zacvakáte presne 8 eur, ak má vaše dieťa do 5 rokov, alebo 13 €, ak má od 5 do 13 rokov.

Slovenské zákony zatiaľ dovoľujú mať dieťa zapísané v pase. Po 26. júni vám už však vašich miláčikov do pasu nezapíšu, musia mať vlastný. To pre rodičov, ktorí sa už túto letnú dovolenku chystajú stráviť pri mori znamená, zobrať svoje deti na najbližšie policajné oddelenie, kde im pas vystavia.

[size=14][color=#cc0000]­Na pas sa čaká mesiac[/color][/si­ze] Aj na pasovom v Žiari zaznamenali zvýšený záujem o pasy pre deti, avšak rodičia sa nemusia báť hodinového čakania. „Snažíme sa vybavovať ľudí, čo najrýchlejšie,“ hovoria pracovníčky oddelenia dokladov. Dokonca si do práce doniesli aj hrkálky, aby tých najmenších pri fotení zabavili.

Pokiaľ nechcete pas vybaviť zrýchlene, do dvoch pracovných dní, čo vás vyjde na 32 eur, ako pre dieťa, tak pre dospelého, tak si na cestovný doklad počkáte mesiac. „Mesiac je oficiálna čakacia doba, avšak pas budete mať za dva či tri týždne,“ dopĺňajú pasováčky, ktoré žiadosti o vystavenie pasu posielajú do Bratislavy. [size=14] [color=#cc0000]­Stránkové dni v Žiari aj v utorok[/color][/si­ze] Vo väčších mestách v tomto období predĺžili stránkové hodiny. V Žiari k tomu zatiaľ nedošlo. Možno aj preto, že stránkový deň je aj v utorok. Mnohí však o tom nevedia, preto je v tento deň menej žiadateľov o nové doklady. „Najviac ľudí máme v stredu, medzi 14:00 a 16:30 hodinou,“ dodávajú svorne pracovníčky žiarskeho oddelenia dokladov. Ak preto nechcete dlho čakať, vyhnite sa práve tomuto času.

Na vybavenie pasu potrebujete rodný list dieťaťa a peniaze. Deti mladšie ako dvanásť rokov si len odfotia, deťom starším zoberú aj odtlačky prstov. Aj podpis do pasu je potrebný, avšak len v prípade, že je dieťa schopné sa samo podpísať. Väčšinou je to od začiatku školskej dochádzky.

V Žiari vybavíte pas na Okresnom riaditeľstve policajného Zboru, oddelenie dokladov, na Ulici Chrásteka 123, v Žarnovici na Ulici Bystrická 53 a v Banskej Štiavnici na Ulici Križovatka č. 4, a to v pondelok, stredu a piatok.

[blockquote]Pon­delok od 7:30 do 12:00 a od 13:00 do 15:00 hod. Utorok Žiar nad Hronom od 7:30do 12:00 a od 13:00 do 15:00 hod. Streda od 7:30 do 12:00 a od 13:00 do 17:30 hod. Piatok od 7:30 do 12:00 hod.[/blockquote]

Katarína Reiterová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM