Barbara Dallosová Rôzne

Dovolenkujúci Žiarčania: Vieme, kam cestujú najradšej aj či sú ochotní za dovolenku niečo vysoliť!

Klasika či exotika? Last minute či first moment? Vylihovať na pláži či spoznávať krajinu? A otázka, na ktorej sa nezhodli ani cestovky – vedie Chorvátsko či Bulharsko? Cestovky nám prezradili, kam to tento rok najviac láka Žiarčanov.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenkujúci Žiarčania: Vieme, kam cestujú najradšej aj či sú ochotní za dovolenku niečo vysoliť!
Zdroj: Webnoviny.sk

Dva tábory

Obdobie kedy na niekoľko dní či týždňov opúšťame svoje domovy je v plnom prúde. Chorvátsko a Bulharsko patria medzi najskloňovanejšie dovolenkové destinácie. ,,To sú top destinácie v celoslovenskom merítku, nielen v Žiari. U našich klientov ale vedie Chorvátsko, má nenapadnuteľné prvé miesto. Bulharsko je až druhé,“ opisuje dovolenkové chúťky Žiarčanov Monika Triginová z CK Satur.

Len o pár desiatok metrov ďalej, v CK Rekreal je poradie obľúbených krajín opačné: ,,Bulharsko je stále najžiadanejšia destinácia. Cenovo dostupná a hlavne s odletom z letiska Sliač. Druhou najžiadanejšou je malá krajina pre veľkú dovolenku – Chorvátsko,“ vysvetľuje Viera Miháliková z Rekrealu.

To, na čom sa však cestovky, i ich klienti zhodnú, je tretie miesto v rebríčku. To podľa Triginovej i Mihálikovej patrí už niekoľko rokov Turecku. ,,Je to dovolenka z trošku vyššej cenovej kategórie, Žiarčania zvyknú šetriť, no kto si môže dovoliť drahšiu destináciu, volí Turecko,“ hovorí Triginová. ,,Najnovšie ponúkame tiež severnú, tureckú časť ostrova Cyprus, aj tú si klienti obľúbili,“ dodáva.

S obľúbenosťou Turecka súhlasí aj Veronika Adamková supertravel.sk: ,,Tejto sezóne z pohľadu komfortu a vysokej kvality služieb dominuje Turecko. Pretrváva však tiež obľúbenosť Bulharských letovísk a samozrejme Jadranu.“

Baliť sa už v decembri alebo deň pred odjazdom?

V posledných rokoch otriasa letnými sezónami boom last minute pobytov, teda pobytov zakúpených len niekoľko dní, dokonca hodín pred odjazdom. Podľa Triginovej z CK Satur sa tieto rozdiely medzi last minute a first moment pobytmi postupne stierajú: ,,Šialenstvo last minute pobytov už nie je také výrazné, ľudia začínajú počítať a zisťujú, že aj dobre zvolený first moment im môže ušetriť peniaze. Ich hlavnou výhodou je, že si klient môže vybrať presný dátum a hotel, zatiaľ čo pri last minute berie už len to, čo zostalo,“ hovorí.

Podľa Viery Mihálikovej závisí obdobie kúpy pobytu aj od jeho druhu, last minute pobytov je však stále viac: ,,V prípade Bulharska letecky zo Sliača to boli skôr first moment pobyty a čo sa týka ostatných destinácií tak last minute.“

Žiarska exotika

A čo nie celkom tradičné kúty sveta? Cestovky tvrdia, že hoci konzervatívnych Žiarčanov je stále väčšina, v posledných rokoch stúpa tiež počet dobrodruhov. Viaceré cestovné kancelárie začali v minulom roku ponúkať aj nie celkom typické Albánsko, patrí k nim aj CK Rekreal. ,,Albánsko je novinkou tohtoročnej sezóny. Momentálne aj naši klienti dovolenkujú v Albánsku," hovorí Miháliková.

,,Je to relatívne, niekto si vyberá radšej pobytovú dovolenku v známych destináciách a niekto spoznávačku v typickej či netypickej destinácii.,“ vysvetľuje Triginová. Na otázku, akí Žiarčania patria skôr medzi dobrodruhov odpovedá so smiechom: ,,Boli by ste prekvapení ale často sú to aj dôchodcovia. Niektoré zájazdy sú však dosť fyzicky náročné, toto treba vo vyššom veku dobre zvážiť,“ upozorňuje.

S tým, že nároky klientov stúpajú súhlasí aj Adamková zo supertravel.sk: ,,V súčasnosti sú klienti veľmi nároční, scestovaní a vyhľadávajú špeciálne produkty. V rámci incentívnej turistiky práve riešime kombináciu Číny, Tchajwanu a Okinawy.“

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM