Barbara Dallosová Kultúra

Drevení monarchovia strážia žiarsky park: Pozrite FOTO, ako sa staré smreky za pár dní zmenili na obrie sochy!

Ešte tento pondelok lemovali jednu uličku parku Štefana Moysesa dva vysoké pne spílených smrekov. Len za pár dní sa premenili pod rukami dvoch rezbárov na nadrozmerné plastiky, ktoré pútajú pozornosť už z diaľky.

Ilustračný obrázok k článku Drevení monarchovia strážia žiarsky park: Pozrite FOTO, ako sa staré smreky za pár dní zmenili na obrie sochy!
Zdroj: Dnes24.sk

Tri metre vysoké drevené plastiky akoby rástli priamo zo zeme. To aby vznikli na pňoch bolo zámerom, plastiky teda zostanú tu v parku. Na svedomí ich majú bývalý pedagóg žiarskej ZUŠ-ky a mestský poslanec Andrej Jánoška (67) a jeho mladý pomocník Mihal Zbončák (29). Rozhovor s Anrejom Jánoškom čítajte TU.

Dvaja rezbári, pár dní…

Andreja Jánošku oslovil na spoluprácu riaditeľ Technických služieb. Vysoké pne sa v parku týčili už dlhšiu dobu, aký zámer s nimi však správcovia parku majú, jasné nebolo. ,,Neviem čí nápad bol nechať tie pne vysoké tri metre, ale som rád, takto sa mohli premeniť na to čím sú teraz,“ konštatuje ukazujúc na takmer hotové dielo Jánoška.

Hoci remeselníci začali s prácami len v pondelok, o pár dní na to už len dolaďujú detaily. ,,Začali sme len tento pondelok, najprv sme museli začať čistiť kôru, zdržalo nás tiež skladanie lešenia. Ale šlo to celkom rýchlo,“ opisuje Jánoška. ,,Už si to pýta len nátery a glazúru, možno to dokončíme už dnes,“ dodáva.

Od koho sú predlohy?

Zatiaľ čo sochy kráľa a kráľovnej výškou konkurujú mladým stromčekom, ich predlohy chytíte do dlane. A kto sa môže pýšiť tým že jeho práca bola predlohou pre takéto veľké plastiky? Bývalí žiaci Andreja Jánošku, ktorí malé plastiky kráľovského páru vytvorili ešte ako žiaci základnej školy.

,,Sú to práce dvoch šikovných chlapcov, Tomáša Sedláčka a Juraja Oravca. Keď spravili tieto plastiky boli, myslím, siedmaci. Kráľ drží meč a prednú stranu kráľovnej zdobila dlaň, pri týchto veľkých plastikách sme to však zmenili na ľaliu – jeden zo symbolov rodu Anjouovcov,“ vysvetľuje Jánoška.

,,Povedal som si že do parku sa kráľ a kráľovná hodia, vytvárajú akúsi romantickú spomienku na éru keď ešte v Európe vládli monarchovia. Keďže plastiky sú jednoduché, trochu pripomínajú šachové figúrky, sú zrozumiteľné aj pre malé deti,“ predstavuje ďalej Jánoška svoju víziu.

Toto je len začiatok

Rezbári sa stretli na podujatí Detvianskej umeleckej kolónie. ,,Tam Michal prvý krát v živote skúšal robiť veľkú plastiku a spravil naozaj vydareného dva aj pol metrového vodníka. Vlastne sme tu našli aj pne Jelší. Poprosil som pracovníkov Technických služieb aby nám aby z toho dva kláty odložili. Viem si predstaviť že by Michal urobil ďalšieho vodníka, hodil by sa do areálu ZOO k jazierku. Ja by som možno spravil klauna, ten by sa zase tematicky hodil pri detské ihrisko pri kúpalisku,“ opisuje plány Jánoška. Je teda možné, že kráľovský pár originálnu drevenú výzdobu žiarskeho parku ešte len otvára.

,,Táto práca je pre mňa veľkým prínosom, drevu sa venujem len rok a pol, takže toto je pre mňa taká škola,“ reaguje na nápady do budúcnosti skromný rezbár Michal.

Nadrozmerné sochy monarchov krášlia park Štefana Moysesa
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM