Barbara Dallosová Správy

Dušičkový zhon v Žiari v plnom prúde: Na čo nás lákajú predajcovia a koľko nás takýto nákup bude stáť?

Dušičky už doslova klopú na dvere. Vybrali sme sa priamo do terénu zmapovať, ako je to s nákupom vencov či kahancov v našom meste. Zistili sme, čo letí medzi obyvateľmi Žiaru a aké sú tohtoročné ceny.

Ilustračný obrázok k článku Dušičkový zhon v Žiari v plnom prúde: Na čo nás lákajú predajcovia a koľko nás takýto nákup bude stáť?
Foto: Barbara Dallosová

Od dušičkového víkendu nás už delia menej než dva dni. A keďže na cintorín sa počas sviatkov nechodí s prázdnymi rukami, kvetinárstva sa práve v tejto sezóne musia obracať. Už dávno si nevyberáme len medzi farbami chryzantém. Sortiment je poriadne bohatý. Kvetinárky Janky (21) sme sa opýtali, ako zvyknú nakupovať Žiarčania.

Nebojte sa živého

Podľa Janky sú ľudia všeobecne presvedčení, že živý veniec nič nevydrží, a tak radšej siahajú po umelom. ,,Najčastejšie sa zákazníci pýtajú na umelé vence. My sa ale snažíme ich naučiť na tie živé. Čečina napichaná do namočeného florexu má rovnako dlhú životnosť, a okrem toho je vkusnejšia a pekne vonia," vysvetľuje Janka.

,,Veľmi obľúbené sú tiež sušinové vence. Tie majú životnosť ako umelé, ale celkom iný efekt. Tiež ich vyrábame my, takže ich dokážeme spraviť aj na želanie zákazníka,„ ukazuje Janka na sušinové aranžmány. Ceny vencov závisia od toho, čo na nich je. ,,Tieto menšie sušinové sú po 15 – 20 eur, tie väčšie živé už väčšinou nad 20 eur,“ hovorí.

Kahance novej doby

Aj niečo také, ako osvetlenie hrobov, podlieha módnym trendom. Najtypickejším symbolom dušičiek je horiaca sviečka, každým rokom ale stúpa dopyt po sviečkach, ktoré svietia samy. ,,Tieto led-kové sa dobre predávajú. Svietia bez ohňa a to niekoľko hodín. Je to praktické," hovorí Janka.

Ceny kahancov a náplní sa podľa Janky rôznia. ,,V priemere sú kahance okolo troch eur. Tie najmenšie sú aj za niečo vyše eura. Cena potom stúpa s veľkosťou, ale aj typom. Za tie väčšie a bohatšie zdobené dáte aj štyri eurá."

Na poslednú chvíľu

Hoci niekto preferuje živé, iný umelé a niekto zas sušinové vence, zadá sa, že Žiarčania majú niečo spoločné. Nakupovať v predstihu totiž medzi ich zvyky nepatrí. ,,Najväčší nával býva tieto posledné dni pred dušičkami, ale asi najväčšia časť ľudí zbehne nakúpiť až cestou na cintorín," dodáva na záver mladá kvetinárka.

Dušičkový zhon v Žiari: Predajcovia lákajú na živé vence aj diela zo sušiny
6
Galéria
Foto: Barbara Dallosová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM