Barbara Dallosová Správy

Dušičky sa blížia: TAKTO sú pripravené naše cintoríny!

Už čoskoro sa opäť všetci stretneme na cintorínoch, kde pôjdeme zapáliť sviečky našim najbližším, ktorí už nie sú medzi nami. Zisťovali sme, ako sú na na tom s prípravami na dušičkový nápor žiarsky a kremnický cintorín.

Ilustračný obrázok k článku Dušičky sa blížia: TAKTO sú pripravené naše cintoríny!
Zdroj: TASR

Tento rok pamiatka zosnulých pripadá na víkend. Cintoríny sa zaplnia, čomu ich správcovia musia musia prispôsobiť otváracie hodiny. Myslieť však treba aj na iné opatrenia.

Kontajnerov bude viac

Počas bežného roka sú žiarsky aj kremnický cintorín otvorené od deviatej rána do tretej poobede. Cez dušičkový víkend budú podľa správcu cintorínov Michala Reitera sprístupnené o dve hodiny dlhšie, teda do piatej. Vzhľadom na množstvo ľudí, ktoré sa na cintorínoch počas tohto obdobia premelie, treba myslieť aj na riešenie väčšieho množstva odpadu. ,,Na cintoríne v Žiari nad Hronom budú tri veľké a šesť malých kontajnerov na odpad. V Kremnici bude situácia prispôsobená tomu, akým tempom sa budú zapĺňať," vysvetľuje Reiter.

Diviaky na cintoríne sú minulosťou

Kremnická samospráva sa pred časom pasovala s neželanými návštevníkmi na mestskom cintoríne. Čítajte TU. Správca ubezpečuje, že diviaky počas tohtoročných dušičiek na cintoríne nestretnete. ,,Úsek, kadiaľ sa diviaky dostávali na pozemok cintorína je už oplotený," hovorí.

Pozor, kam hádžete zápalku…

Panoráma s tisícmi svetielok. Aj tak vyzerá dušičkový večer na cintoríne. Myslieť ale treba aj na zabezpečenie proti prípadným požiarom. Podľa správcu cintorínov bude situácia neustále monitorovaná. ,,Naši zamestnanci budú počas celého víkendu obhliadať cintoríny. Napríklad v Žiari budú na pri múrikoch oddeľujúcich svah rozmiestnené plechové nádoby na odpad, ktorý by mohol zapríčiniť požiar. Zamestnanci budú v dvojhodinových intervaloch kontrolovať, či je všetko v poriadku," hovorí o opatreniach Reiter.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM