Barbara Dallosová Správy

Dvere sociálne odkázaným otvoria na ďalšom mieste: Zapojiť chcú v obci aj miestnych seniorov

Nové komunitné centrum má podať pomocnú ruku ženám po materskej dovolenke, či starším ľuďom, ktorí prišli o prácu krátko pred dôchodkom. Otvoriť brány by malo už od mája.

Ilustračný obrázok k článku Dvere sociálne odkázaným otvoria na ďalšom mieste: Zapojiť chcú v obci aj miestnych seniorov
Zdroj: TASR

Od začiatku mája by malo v Hliníku nad Hronom začať fungovať komunitné centrum. ,,Chceme ho viesť v duchu integrácie," hovorí iniciátorka jeho vzniku, obecná poslankyňa Lýdia Chovancová.

Zapoja aj seniorov

Ako uviedla, komunitné centrum by malo poskytovať poradenstvo pre sociálne odkázaných ľudí, čo nemusia byť len Rómovia, ale aj ženy po materskej dovolenke, starší ľudia, ktorí krátko pred dôchodkom stratili zamestnanie, či invalidi. „Pracovníci by ich mali usmerniť, poradiť im, na čo majú nárok a podobne,“ podotkla.

Komunitné centrum by malo v budúcnosti ponúknuť aktivity aj pre deti a mládež, aby zmysluplne trávili voľný čas. Bude tiež priestorom pre dobrovoľníctvo. Jeho zakladatelia však chcú do aktivít zapájať aj miestnych seniorov.

Prácu dajú dvom ľuďom

,,Projekt komunitného centra počíta s dvoma zamestnancami," poznamenal starosta Vladimír Mikuláš. Na ich platy sa obci podarilo získať finančné prostriedky z Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Centrum bude sídliť v budove, ktorú miestni volajú podnikateľský inkubátor. Obec v súčasnosti priestory pripravuje. Otvorené by malo byť v pracovných dňoch.

Do spomínanej budovy v súčasnosti samospráva sťahuje aj obecný archív. Ten totiž doteraz podľa starostu sídlil v nevyhovujúcich priestoroch. ,,Budova, odkiaľ archív sťahujeme, bola kedysi dávno pastierňa. Je v katastrofálnom stave, preto bol dôvod presťahovať ho," podotkol s tým, že sa tak zlepší aj prístup obyvateľov do archívu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM