Barbara Dallosová Správy

Epidémia žltačky v Žiari: Najnovšie info o počte chorých!

Epidémia vírusovej hepatitídy typu A (žltačka typu A-VHA) vypukla v Žiari už na konci minulého roka. Ohniskom nákazy boli rodiny žijúce v zlých hygienických podmienkach v lokalite Pod Kortínou. Počet chorých od vypuknutia z týždňa na týždeň stúpal, ako sme na tom dnes?

Ilustračný obrázok k článku Epidémia žltačky v Žiari: Najnovšie info o počte chorých!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

O vypuknutí nákazy na konci roka 2013 sme vás informovali ihneď. Čítajte TU. Zaznamenaných bolo vtedy 12 prípadov a zabezpečených bolo 57 osôb, ktoré prišli s chorými do kontaktu. Od začiatku šlo prevažne o nakazené deti, keďže epidémia postúpila z ohniska do prostredia jednej zo žiarskych základných škôl.

V januári tohto roka boli čísla aj napriek zavedeným protiepidemio­logickým opatreniam opäť o niečo väčšie. Zdroj nákazy bol stále ten istý. „Spoločným menovateľom je bydlisko v lokalite Pod Kortínou v Žiari nad Hronom,“ uviedla vtedy Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Viac čítajte TU.

Posledné čísla o ktorých sme vás informovali už naháňali mráz po chrbte. ,,Od vypuknutia epidémie sa celkový počet chorých zvýšil na 97,“ povedala pred časom Tolnayová. Viac TU.

Po niekoľkých týždňoch začali alarmujúce počty nakazených stúpať pomalšie. ,,Do dnešného dňa je zaznamenaných 100 ochorení, z toho je 79 detí a 21 dospelých. Epidemiologická situácia týkajúca sa výskytu VHA sa už nielen Pod Kortínou podľa všetkého stabilizuje,“ ubezpečuje Zina Košťanová z Regionálneho úradu zdravotníctva v Žiari nad Hronom.

Lokalitu Pod Kortínou sprevádzajú okrem epidémie žltačky i mnohé iné problémy. Pozrite tiež: Desivé zábery z Kortíny: Toto smetisko vám zdvihne žalúdok!

O aktuálnom počte obyvateľov osady čítajte TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM