Martin Károly Správy

Exkluzívny rozhovor s riaditeľom Slovalca o úraze robotníka (47): Udalosť mrzí, berieme ju s najvyššou vážnosťou a poučíme sa z nej

Štvrtkový úraz robotníka vo firme, ktorá dáva prácu množstvu Žiarčanov, zasiahol mesto i okolie. Firma si paradoxne len pár hodín pred ním vyslúžila ocenenie v oblasti bezpečnosti. Exkluzívny rozhovor nám poskytol generálny riaditeľ Slovalco a.s., Milan Veselý.

Ilustračný obrázok k článku Exkluzívny rozhovor s riaditeľom Slovalca o úraze robotníka (47): Udalosť mrzí, berieme ju s najvyššou vážnosťou a poučíme sa z nej
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Úraz, pri ktorom utrpel popáleniny a poleptaniny jeden z pracovníkov (47), sa stal vo štvrtok (26.3.) ráno. Písali sme TU. Teraz zranený robotník leží na klinike v Ružinove, prípad má v rukách polícia i inšpektorát práce. Čo sa vlastne stalo a čo prípad znamená pre bezpečnostnú politiku firmy, sme sa pýtali priamo Milana Veselého.

Ako podľa vás došlo k tejto nešťastnej udalosti?
Nerád by som špekuloval. Vyšetrovanie prebieha, zaoberá sa ním polícia, Národný inšpektorát práce i naša interná vyšetrovacia komisia. Počas obsluhy pece a dávkovaní materiálu došlo k rozstreku elektrolytu, ktorý zapríčinil popáleniny.

Boli podľa vás dodržané všetky zásady bezpečnosti?
Som presvedčený, že áno. Vedenie spoločnosti aj všetci pracovníci vedia, že bezpečnosť práce je najdôležitejšia. Naši pracovníci vždy dodržiavajú zásady bezpečnosti práce a som presvedčený, že aj v tomto prípade bolo všetko dodržané.

Prísadu, ktorú do pece pridával pracovník, sa u vás používa bežne?
Áno. Je to materiál, ktorý používame od roku 1995, operácia je tak isto vykonávaná bežne.

Ako dlho u vás pracoval tento človek a ako často sa robí operácia, ktorá sa mu stala takmer osudnou? Patril aj on medzi zamestnancov, ktorí ju vykonávali bežne?
Ide o dlhoročného zamestnanca, ktorý patrí medzi výborne hodnotených operátorov. Ako som povedal, išlo o zvyčajnú operáciu a pracovníci ju vykonávajú podľa schváleného postupu.

Zmenia sa po tejto udalosti bezpečnostné predpisy?
Každá udalosť, aj taká, ktorá nevedie k skutočným následkom, sa u nás analyzuje a je podkladom pre ďalšie zlepšovanie pracovných postupov a hlavne ich bezpečnosti. Naše predpisy sa neustále zdokonaľujú, pracovníci sú pravidelne preškoľovaní, ako v predpisoch samotných, tak aj v poskytovaní prvej pomoci. Aj to zohralo veľmi dôležitú úlohu. Bolo šťastie, že mu spolupracovníci dokázali poskytnúť okamžitú a správnu prvú pomoc.

Ako to bolo s úrazovosťou v Slovalcu v uplynulom období?
Dôležité je, že za predchádzajúcich 497 dní sme nemali žiadny pracovný úraz. Dlhodobo sa zlepšujeme, je to výsledok systematickej práce všetkých zamestnancov. Znovu by som rád zdôraznil, že bezpečnosť práce pre nás je tou najdôležitejšou.

Pracovník z Repišťa a je v momentálne v ružinovskej nemocnici. Ako sa k nemu teraz bude firma správať ? Boli ste ho navštíviť?
Samozrejme, boli sme v nemocnici. Ošetrujúci lekár ale zatiaľ neodporúčal návštevu iným než rodinným príslušníkom. Mali sme však šancu rozobrať mechanizmus úrazu s prednostom kliniky. Som presvedčený, že popáleninové centrum ružinovskej nemocnice je špičkové pracovisko na svetovej úrovni a odborníci urobia všetko pre skoré uzdravenie.

Hydro má po svete viacero podobných prevádzok, ako je na tom Slovalco v porovnaní s počtom úrazov v ostatných dcérach Hydra?
V oblasti bezpečnosti práce, ako aj v iných parametroch, patrí Slovalco k špičkovým závodom v rámci korporácie Hydro. Zhodou okolností, presne v predvečer úrazu sme sa stali víťazom a dostali ocenenie za najlepšie výsledky v oblasti BOZP medzi všetkými závodmi spoločnosti Hydro. O to viac nás táto udalosť mrzí, berieme ju v najvyššou vážnosťou a poučíme sa z nej.

Čítajte viac o úraze v žiarskom priemyslenom parku: Nešťastie v žiarskom závode: Polícia objasňuje, ako sa zranil robotník (47) z Repišťa, vyjadrenie Slovalca!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM