Katarína Reiterová Rôzne

Aká bude jar v Žiari? Pozrite si dlhodobú predpoveď

Naozaj „bláznivý“ je tohtoročný apríl, a to aj podľa meteorológov. Za jeho začiatku sme mrzli, na konci sa budeme pražiť pri tropických teplotách. Čo predpovedá na máj žiarsky meteorológ?

Ilustračný obrázok k článku Aká bude jar v Žiari? Pozrite si dlhodobú predpoveď
Zdroj: Webnoviny.sk

Aj dnešný deň má byť teplý, meteorológovia očakávajú najvyššiu dennú teplotu 22 až 27 stupňov Celzia. Obloha bude jasná až polojasná. „Koniec mesiaca prinesie nad naše územie prúdenie teplého, pôvodom tropického vzduchu z južných zemepisných šírok,“ píšu meteorológovia v analýze, ktorú zverejnili na webovej stránke SHMÚ. To znamená, že v závere mesiaca, a teda v utorok 30. apríla bude extrémne teplý deň.

Podľa žiarskeho meteorológa nás čaká normálna jar

Tohtoročná jar sa trochu oneskorila. Začala 1. marca (astronomická 20. marca). „Teplotne sa javí ako normálna, aj keď maximálne denné teploty, ktoré v súčasnosti zaznamenávame atakujú dlhodobé rekordy,“ hovorí meteorológ Ján Wolf a dodáva, že je predpoklad, že počasie v mesiaci máj (posledný jarný mesiac) bude premenlivé a budú sa preto striedať teplejšie obdobia s chladnejšími.

Zrážkovo by mala byť jar rovnako normálna. Pri zrážkach sa však vyskytujú veľké miestne rozdiely (búrky), nie je teda možné v rámci Slovenska na tak dlhú dobu predpovedať, či sa vyskytnú výdatné zrážky, alebo naopak, budú miesta, kde bude skôr sucho.

Čo nás teda čaká v poslednom jarnom mesiaci – máji?

„Začiatok mesiaca bude teplý so zrážkami, ojedinele búrky,“ predpovedá Ján Wolf a dodáva, že prídu aj „ľadoví muži“ (12. – 15. máj), prinesú ochladenie, ktoré pravdepodobne bude súvisieť s dažďom. „Pri vyjasnení (na Žofiu), môžeme očakávať prízemný mráz. Potom to bude striedavé. Ešte máme Urbana (25. mája) – patróna vinárov, kedy nastane opäť ochladenie, ktoré bude až do konca mesiaca. Máj bude mať asi teplejší začiatok a chladnejší koniec,“ hovorí žiarsky meteorológ.

Extrémy ostatnej zimy

Ešte sa krátko vráťme k ostatnej dlhej zime. Na meteorologickej stanici v Žiari nad Hronom spadlo počas tejto zimy 230 mm zrážok (prevažne vo forme snehu), ale najviac to bolo v zime 1976/1977, až 301 mm. „Snehová pokrývka, ktorej veľké množstvo pochádzalo práve z kalamitných „jadranských tlakových níží“, ktoré naše územie zasiahli v januári a vo februári, začala 5. decembra a nepretržite trvala do konca zimy (28. februára),“ hovorí Ján Wolf. Pre porovnanie, rekordné trvanie snehovej pokrývky je 107 dní počas zimy 1981/1982.

Najväčšiu výšku snehovej pokrývky 39 cm sme zaznamenali 12. februára. V Žiari bolo až 45 dní, kedy snežilo. Súčet denných výšok novej snehovej pokrývky za zimnú sezónu tvorí 170 cm. Zaznamenali sme 77 dní s premrznutou pôdou. Najviac premrzla do hĺbky 16 cm.

„Vďaka veľkej oblačnosti sa počas zimy nevyskytli silnejšie mrazy. Najnižšiu teplotu – 15,5 °C sme namerali 13. decembra. Rekordná minimálna teplota –28,0 °C bola nameraná 13. januára 1987. Najnižšiu teplotu vzduchu (v rámci tohtoročnej zimy) na Slovensku sme však zaznamenali až v marci (17.3.) v Červenom Kláštore s hodnotou – 24,0 °C. Táto hodnota je najnižšia počas celej astronomickej zimy 2012/2013 (21.12 – 20.3),“ dodáva meteorológ.

Temná zima

Ďalším negatívom tohtoročnej zimy sú nízke hodnoty slnečného svitu. „Neprekvapuje, že tohtoročná zima dostala prívlastok „temná“. Najmä dĺžka trvania slnečného svitu bola počas prvých troch mesiacov roka 2013 hlboko podpriemerná,“ vysvetľuje Ján Wolf.

V Žiari nad Hronom svietilo slnko v januári len 20,1 hodín, pričom priemer je okolo 60 hodín. Rovnaký trend približne polovičnej hodnoty bol aj v decembri a vo februári (zhodne po 50 hodín) a deficit slnečných lúčov sme nedobehli ani v marci (88 hodín). Za celú zimu nasvietilo 120 hodín. Dôkazom toho je aj celkovo len jedna hodina, kedy slnečné lúče dopadli na zemský povrch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM