Katarína Reiterová Rôzne

Falošný poplach dnes vystrašil Žiarčanov

Dnes krátko po jednej hodine popoludní vystrašil Žiarčanov zvuk sirény. Išlo však o falošný poplach.

„Čo znamenala tá siréna v meste? Bombardujú nás?“ Aj takéto otázky sme našli na našej stránke. Ako nás však informoval vedúci Odboru civilnej ochrany a krízového riadenia OÚ Žiar nad Hronom Jaroslav Holzer, išlo len o falošný poplach.

„Pri pravidelnej údržbe došlo ku kontaktu dvoch elektrických káblov, ktoré spustili sirénu asi na 10 až 12 sekúnd. Bohužiaľ, pri prerušení kontaktu nefungoval ani rozhlas, takže sme ľuďom nemohli dať vedieť, že sa nič nedeje,“ //vysvetľuje Holzer a dodáva, že sa to stalo pri kontrole poslednej sirény. ** //„Ihneď sme však o situácii informovali kompetentných, volali sme aj do závodu,“** dopĺňa vedúci odboru civilnej ochrany.

Nás však zaujímalo, čo majú ľudia robiť v prípade, že by o planý poplach nešlo. „Ľudia by mali čakať na informácie z obecného či mestského rozhlasu a STV1 a riadiť sa podľa nich,“ upozorňuje Holzel.

[color=#cc0000]Čo znamenajú jednotlivé varovné signály?[/color]

  • hrozí alebo vznikla mimoriadna udalosť
  • podľa tónu signálu a dĺžky jeho trvania zistite, pred čím vás varuje
  • počúvajte následnú hovorenú informáciu vysielanú rozhlasom, televíziou alebo hlásením obecného (mestského) rozhlas

[blockquote]Vše­obecné ohrozenie – dvojminútovým kolísavým tónom sirén pri ohrození alebo pri vzniku mimoriadnej udalosti, ako aj pri možnosti rozšírenia následkov mimoriadnej udalosti

Ohrozenie vodou – šesťminútovým stálym tónom sirén pri ohrození ničivými účinkami vody.

Koniec ohrozenia alebo koniec pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti sa vyhlasuje signálom KONIEC OHROZENIA – dvojminútovým stálym tónom sirén bez opakovania.

Kolísavým tónom sirén v trvaní 2 minút sa počas vojnového stavu a počas vojny vyhlasuje aj ohrozenie v prípade možného vzdušného napadnutia územia štátu. Slovná informácia pri takomto ohrození obsahuje vymedzenie územia, pre ktoré je ohrozenie vyhlásené a výraz vzdušný poplach.

Preskúšanie prevádzkyschopnosti systémov varovania obyvateľstva sa vykonáva dvojminútovým stálym tónom sirén, po predchádzajúcom informovaní obyvateľstva o čase skúšky.[/bloc­kquote]

Zdroj: Odbor CO a KR ObÚ Žiar nad Hronom Ilustračné foto.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM