Katarína Reiterová Kultúra

Zabíjačka pred Bielym domom, fašiangová veselica s Lojzom. Pozrite si kompletný program...

Mestské kultúrne centrum v Žiari chystá veľkolepú oslavu Fašiangu. Na námestí bude ukážka klasickej zabíjačky, večer je na programe legendárna slovenská skupina Lojzo v troch tanečných kolách. Posledné vstupenky sú ešte v predaji. Pozrite si celý program podujatia, od rána do neskorého večera.

Ilustračný obrázok k článku Zabíjačka pred Bielym domom, fašiangová veselica s Lojzom.  Pozrite si kompletný program...
Foto: Iveta Hrabovská

Fašiangy sa v Žiari začnú už od rána. V utorok 12. februára od 10.00 hodiny si na Námestí Matice slovenskej budete môcť kúpiť zabíjačkové špeciality – klobásky, jaternice či tlačenku. Program odštartuje o 15.30 hodine. „Fašiangový sprievod dorazí na námestie približne o pol štvrtej a potom začne na pódiu ukážka klasickej zabíjačky, samozrejme, už len formou spracovania mäsa,“ hovorí producent MsKC Janko Kulich. Do tanca bude vyhrávať známa žiarska mužská spevácka skupina Sekera.

O 18.00 hodine začne v Estrádnej sále MsKC Fašiangová veselica s Lojzom. Posledné vstupenky na toto podujatie sú ešte v pokladni „Céčka“. „Každý návštevník dostane občerstvenie v podobe fazuľového gulášu s údeným mäsom a šišky, v programe vystúpi MSS Sekera, DH Žiaranka a od 20.00 hodiny sa bude o zábavu starať legendárna slovenská skupiny Lojzo v troch tanečných kolách. Pochovávanie basy za hudby skupiny Sekera je naplánované približne na 22.00 hodinu. Potom bude akcia pokračovať karom,“ prezrádza ďalej producent.

Chlapci zo skupiny Lojzo zahrajú a zaspievajú najväčšie hity ako Na centrálnom trhovisku, Pridružená výroba, Učiteľka chémie, Toreador Karol, Anča si drahá… „Všetkých Žiarčanov chcem srdečne pozvať na námestie, ale aj na večernú veselicu so skupinou Lojzo. Verím, že sa všetci dobre zabavíme,“ dodal na záver producent MsKC Janko Kulich. Vstupné na večernú Fašiangovú veselicu je 6 eur.

Lojzo je na scéne už 30 rokov

Skupina Lojzo, a teda v preklade Ľudový orchester jednoduchej zábavy obyvateľstva vznikla v roku 1982 v Bratislave na podnet nadšencov, ktorí chceli hrať jednoduchú, nenáročnú hudbu, zachytávajúcu typickú bratislavskú atmosféru.

Skupina hľadala inšpiráciu v hudobnej tradícii z obdobia na prelome 19. a 20. storočia, v tzv. dlažbovom folku, aký vtedy hrali jarmočné kapely. K jednoduchým rytmom, ako je tango, polka, valčík, skupina postupne pridávala aj modernejšie rytmy a formy.

Humorné texty, obsahujúce satiru a recesiu, dopĺňala skupina autoštylizáciou v teplákovom „kroji“. Počas celej svojej existencie je Lojzo štatutárne amatérskou kapelou, ale s profesionálnym prejavom a výkonmi. Potvrdzujú to aj „presahy“ skupiny do sféry populárnej hudby (pop-rocku), dôkazom čoho je napríklad obrovský úspech piesne Že mi je ľúto, ktorá vznikla v spolupráci so skupinou Elán alebo Každý deň budú vraj Vianoce s Meky Žbirkom.

Počas svojej existencie odohrala skupina viac než 2 000 koncertov a predala viac ako 300 000 zvukových nosičov. (Zdroj: www.lojzo.eu)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM