Martin Károly Kultúra

Faust v žiarskej premiére

Náročný námet od Goetheho spracoval divadelný súbor ATĎ Základnej umeleckej školy Zity Strnadovej Parákovej. Žiaci 2. stupňa literárno-dramatického odboru pod režijnou taktovkou Natálie Novotnej študovali túto hru jeden a pol roka.

„Naša inscenácia má podtitul Hra o rozhodovaní a tým sme chceli upozorniť, že je na každom z nás, ako sa rozhodne, či si vyberie to, alebo ono, ale vždy musí zodpovedať za svoje rozhodnutia,“ vysvetľuje umelecká vedúca úspešného súboru Natália Novotná. Hra je podľa nej stále aktuálna. „V konečnom dôsledku každý môže zísť z cesty, no ak chce, môže sa na ňu vrátiť,“ dodáva k výberu námetu Novotná.

V hre mali byť pôvodne použité aj marionety, zmenami prechádzal aj obsah, či dialógy. „Pri skúšaní sa menili aj texty, úpravy robili aj mladí herci,“ dodáva režisérka Fausta.

Premiéra hry „F ako Faust“ sa uskutočnila v utorok 16. marca v žiarskom Dome Kultúry. 31. marca bude hra uvedená pre žiarskych gymnazistov. Okrem Žiarčanov si hru budú môcť pozrieť aj v iných slovenských mestách.

/mak/ Foto: Marcel Zúbrik

video: http://www.vimeo.com/10233583

F ako Faust II
29
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM