Martin Károly Samospráva

Ferenčík zatiaľ uznesenie o komisiách nepodpísal: V parlamemte sa rozohrala partia

Kremnický parlament bol ostatné 4 roky známy aj tým, že sa často dostával do patových situácií. Nepodpísané uznesenia boli jedným z charakteristických prejavov takýchto situácií. Prvé zasadnutie novej zostavy poslancov naznačuje mnohé.

Ilustračný obrázok k článku Ferenčík zatiaľ uznesenie o komisiách nepodpísal: V parlamemte sa rozohrala partia
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Toto nie je prvý problém primátora, ktorý musí riešiť, hneď po prebratí funkcie po Zuzane Balážovej. Ako prvú z vecí musel prijať fakt, že primátorka v posledné dni svojho účinkovania, zamestnala na mestskom úrade jeho protikandidáta, doterajšieho viceprimátora, Igora Kríža. Viac sa dočítate TU: Nový primátor v nepríjemnej situácii: Postup Balážovej chápem ako podraz!

Pravdupovediac ten materiál bol dojednaný medzi 8 + 1 poslancami. Obsadenie komisií bolo dojednané medzi týmito 9-timi ľuďmi a bola snaha tých ostatných z toho vynechať,“ komentuje s nevôľou, bezprostredne po prvom zasadnutí novopečený primátor Alexander Ferenčík. Dokonca priznáva, že ani on nemal možnosť zasiahnuť do tohto výberu.

Čo sa vlastne stalo

Komisie pri mestskom zastupiteľstve majú poradnú funkciu pre poslanecký zbor. Členovia môžu byť aj neposlanci, za účasť v nich je odmena. Okrem jednej komisie, kde sú automaticky členmi všetci noví poslanci, sú v ostatných po prvom zasadnutí kremnického parlamentu, zväčša poslanci z frakcie neúspešného kandidáta na primátora Igora Kríža. Traja „starí“ poslanci, teda Klára Popová (Smer-SD), Ivan Petráš (SDKÚ-DS) a Jaroslav Slašťan (NEKA) v týchto komisiách jednoducho nie sú.

Podľa Kláry Popovej bol v tomto postupe porušený zákon o obecnom zriadení. Nie však v tom, že spomenutí poslanci v komisiách nie sú, ale v tom, akým bola táto zmena prijatá.. „Zásady rokovania sú spresnené v rokovacom poriadku a v ňom sa uvádza, že materiály poslancom sú doručené najmenej 5 dní pred rokovaním zastupiteľstva,“ uvádza s tým, že materiály s menami nových predsedov a členov komisií nemali niektorí poslanci ešte ani v deň prvého zasadnutia kremnického parlamentu.

Na tento fakt opakovane upozorňovala aj po každom predkladanom bode, na štvrtkovom verejnom zasadnutí, s tým, že najprv ponúkla väčšinovým poslancom konštruktívnu spoluprácu. Odpovede sa ale na zasadnutí nedočkala. Rovnako ani nedostala podklady k prerokúvaným bo­dom.

Ako to bolo v Žiari?

Ustanovujúce zastupiteľstvo v Žiar sa podľa žiarskeho hovorcu, Martina Baláža hovorcu, zaobišlo bez podobných problémov. „Poslanci dostali materiály v predpísanom termíne,“ hovorí Baláž. Viac sa dočítate TU: Čítajte ako prví: Žiar má nového viceprimátora, pozrite, koho si Antal vybral!

Ani ďalší dvaja „starí“ kremnickí poslanci si tento krok tzv. „Igorových poslancov“ nevedia vysvetliť. „Považujem to za prejav arogancie ôsmich poslancov,“ tvrdí Ivan Petráš. Podľa Jaroslava Slašťana, by si takéto počínanie nedovolil nikto ani v predchádzajúcej zostave kremnického parlamentu.

Takto to vidí Viera Vaská

Materiály na zastupiteľstvo nepredkladajú poslanci. Aj občianka, ktorá dnes vystúpila, mala pravdu v tom, že aj poslanec sa musí zaujímať. Ak poznám termín zastupiteľstva a nedostávam materiály, a ak som aktívny poslanec, tak sa zaujímam, čo je s nimi a kde sú. Na druhej strane sme demokraticky zvolení poslanci a hlasovali sme podľa svojho svedomia. A ide o to , že my sme skupina ôsmich poslancov, ktorí sa profilovali s rovnakým programom, ktorý chceme naplniť a podporovať pána primátora“ povedala hneď po skončení štvrtkového zastupiteľstva Viera Vaská, novopečená poslankyňa z kandidátky Igora Kríža.
Sú tu isté skúsenosti z predchádzajúcich volebných období, a aby sa predišlo novým konfliktom a nedorozumeniam, tak to hlasovanie dopadlo tak, ako dopadlo.“ dopĺňa Vaská.

Čakajú nás 4 konštruktívne roky?

Uznesenie zastupiteľstva zo 4. decembra, som ešte nepodpísal,“ potvrdil v utorok 9. decembra Alexander Ferenčík, nový kremnický primátor. Podľa jeho slov sa mu ozvali poslanci z oboch, na prvý pohľad, znepriatelených strán a údajne žiadajú o spoločné stretnutie, kde by veci z prvého zasadania chceli urovnať.

Stretnutie by sa malo uskutočniť v pondelok 15. decembra,“ konkretizuje Ferenčík. V tento deň má aj posledný termín na podpis uznesenia. Zákon hovorí o 15 dňovej lehote.
Uvidíme, ako stretnutie dopadne a aj podľa toho sa rozhodnem. Bol by som však určite rád, keby poslanci našli spoločnú reč,“ podotýka kremnický primátor.

Chcem vysloviť presvedčenie, že noví poslanci hlavne zo skupiny Igora Križa sa rozhodovali pod stresom. Verím, že prehodnotia vzniknutú situáciu a podávanú ruku sa spoluprácu prijmú. Bolo by to v záujme nás všetkých,“ dodáva na záver Klára Popová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM