Katarína Reiterová Kultúra

Filmové novinky na modernej technike: Štiavnické kino sa má zdigitalizovať

Ešte do konca tohto roku by chceli premietať aktuálne filmové novinky na novej digitálnej technike v kine Akademik v Banskej Štiavnici. Premietacia sála s kapacitou 130 miest bude potom najmenším zdigitalizovaným jednosálovým kinom na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Filmové novinky na modernej technike: Štiavnické kino sa má zdigitalizovať
Foto: Monika Földešiová

„Chceme, aby sme na novej technike premietali ešte tento rok. Momentálne pracujeme na procese verejného obstarávania, ktoré nám určí cenu,“ povedal vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie banskoštiavnického mestského úradu Rastislav Marko. „Budeme sa, samozrejme, uchádzať aj o príspevok z audiovizuálneho fondu a máme záujem získať aj pôžičku. Ak bude naša žiadosť schválená, predpokladám, že do dvoch mesiacov by sa potom digitalizácia mohla uskutočniť,“ do­dal.

Ponuky, ktoré zatiaľ Štiavničania od spoločností, zaoberajúcimi sa digitalizáciou kín dostali, sú v rozmedzí od 80 000 do 110 000 eur. Audiovizuálny fond (AVF) pri tom môže mestu schváliť dotáciu do výšky 50 %, desať percent tvorí spolufinancovanie samosprávou a zvyšok pôžička z AVF z nízkym úročením. „Ak získame dotáciu, máme veľkú šancu získať aj pôžičku,“ pripomenul Marko.

V meste UNESCO chcú kino zdigitalizovať najmä pre vysoké návštevy turistov, ale aj preto, že Štiavnica sa ako jedno z mála slovenských miest stabilne drží na mape slovenských filmových festivalov. Najväčšou prehliadkou je do dnes letný filmový festival 4 živly.

Digitalizácia kín na Slovensku začala v roku 2010. V rokoch 2010 až 2012 bolo zdigitalizovaných celkom 32 jednosálových a päť viacsálových kín. V Banskobystrickom kraji majú novú techniku kiná v Lučenci a Rimavskej Sobote. AVF podľa jeho riaditeľa Martina Šmatláka prerozdelil na dotáciách za ten čas 1,23 milióna eur.

Keďže ale podmienky na zavedenie digitalizácie neumožňovali viacerým správcom a zriaďovateľom kín v malých mestách a obciach pustiť sa touto cestou, nové podmienky fondu, ktoré platia od začiatku tohto roku, už vo väčšej miere umožňujú zapojiť aj takýmto subjektom. „Menšie kiná s tržbami pod 10 000 eur mesačne totiž nemali šancu splácať vyššie pôžičky,“ podotkol Šmatlák.

Zriaďovatelia môžu aktuálne žiadať aj na tzv. technologicky menej náročné premietanie, kde sa výška nákladov pohybuje na úrovni 15 000 až 20 000 eur. Pri týchto kinách môže výška dotácia dosiahnuť až 90 %. AVF už od začiatku tohto roku eviduje ďalších 11 žiadostí na digitalizáciu kín, z toho päť je práve takých, ktoré by chceli premietať s tzv. nižšou technológiou. Patria medzi ne napríklad kiná v Dudinciach, Hriňovej či Očovej.

Fond má tento rok na digitalizáciu vyčlenených 500 000 eur. Riaditeľ počíta, že do konca roku 2014 by mohlo byť zdigitalizovaných asi 100 z celkového počtu takmer 140 slovenských kín a amfiteátrov. Okrem toho je u nás 15 novovybudovaných multiplexov, ktoré sú súčasťou veľkých obchodných centier. Je v nich 28 premietacích sál.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM