Marcel Páleš Rôzne

Firma stavia unikát: Prvá drevostavba v SR, ktorej izolácia je celá z konope!

Zvolenská firma stavia na slovenské pomery jedinečný dom. Izolácia novej drevostavby je totiž celá z konope. Naplní sa sen užívateľov omamných látok? Skutočnosť je trochu iná...

Ilustračný obrázok k článku Firma stavia unikát: Prvá drevostavba v SR, ktorej izolácia je celá z konope!
Zdroj: Dnes24.sk

„Pri výstavbe unikátnej drevostavby nejde o konope indické, čiže marihuanu, ale o európsku odrodu konopy siatej,“ uviedol marketingový riaditeľ ForDomu Branislav Kuzma. Táto plodina bola po celé stáročia významnou technickou plodinou našich predkov a dnes zažíva návrat.

Konopa vyrábaná v Banskej Bystrici

Zvolenská spoločnosť práve v týchto dňoch dokončuje v Záhorskej Bystrici prvú drevostavbu na Slovensku, ktorej izolácia je celá z konope. „Konopnú izoláciu sme použili na izoláciu rôznych častí drevostavby, predovšetkým na zateplenie krovu, do stien a podláh,“ uviedol Kuzma.

Na rozdiel od marihuany (konopa indická) je to domáce konope (konopa siata) a vyrába sa v Banskej Bystrici.Na stavebné účely sa toto konope používa vo forme izolačných dosiek a rohoží, alebo aj voľne sypané do uzavretých priestorov.

Nenávyková, obnoviteľná a zle horiaca plodina

Konopná izolácia je vyrábaná z technického konope, ktoré neobsahuje návykové látky ako marihuana. „Ide o prírodný obnoviteľný zdroj, neobsahujúci žiadne bielkoviny, preto tepelnú izoláciu netreba špeciálne ošetrovať proti hmyzu a hlodavcom. Pritom zle horí, ale má vynikajúcu difúznu priepustnosť a schopnosť redistribuovať vlhkosť,“ priblížil Kuzma.

Konope je navyše pevnou a zároveň pružnou izoláciou, čiže môže sa s ním pracovať bez ochranných pomôcok, nedráždi dýchacie cesty, nesvrbí a neškriabe, ale má výborné tepelno-izolačné aj akustické vlastnosti a tiež odolnosť proti plesniam a škodcom.

Minimálna spotreba energií

Vďaka výborným tepelno-izolačným parametrom majú tieto drevostavby veľmi nízku spotrebu energií. „Mesačne sa náklady na všetky energie spojené s jeho prevádzkou pohybujú okolo 40 eur,“ upresnil Kuzma. A aká je nadobúdacia cena takéhoto domu? Podľa zvolenskej spoločnosti sa pohybuje tesne nad hranicou 100 000 eur bez DPH.

Foto: ForDom.sk

Konope_usporny dom_stavba_drevostavba_ekodom
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM