Barbara Dallosová Správy

Fontána so šantiacimi deťmi je minulosťou: Mesto spravilo radikálny krok

Brodisková fontána sa potýkala s problémami. Trysky sa upchávali takmer denne. Mesto muselo pristúpiť k radikálnemu riešeniu.

Ilustračný obrázok k článku Fontána so šantiacimi deťmi je minulosťou: Mesto spravilo radikálny krok
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Fontány nájdeme v centre Žiaru nad Hronom dve. Uprostred Námestia Matice slovenskej stojí kruhová fontána a pred hotelom v centre druhá, takzvané brodisko. To pribudlo pred pár rokmi spolu s rekonštrukciou námestia.

Brodisko si v horúcich dňoch rýchlo obľúbili najmä najmenší Žiarčania, ktorí sa bláznili medzi prúdmi vody. Takýto pohľad je už ale minulosťou. Žiarska radnica pristúpila k zákazu vstupu do brodiska. Dôvodom boli často sa opakujúce technické problémy s jeho upchávaním.

,,Fontána je nastavená tak, že keď niektorá tryska do seba niečo vtiahne, najčastejšie sú to kamienky, tak sa zablokuje a zastaví celú fontánu. Trysky sa potom musia prečistiť aby sa celý systém mohol opäť spustiť," vysvetlil vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

Podľa jeho slov upchatie trysiek fontánu v poslednom období vypínalo takmer denne. ,,Bohužiaľ, je to brodisková fontána a bolo fajn, že deti sa tam mohli hrať, ale problémy už nastávali s pravidelnosťou. Dá sa povedať, že takmer každý druhý deň sa musela fontána takto čistiť," dodal.

Fontána naďalej funguje, na zákaz vstupu do fontány a jej znečisťovanie už ale upozorňuje tabuľa. Na nočný režim, teda efektné osvetlenie tryskov, prechádza vždy o 18:00 večer.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM