Martin Károly Tlačové správy

Fórum sa zúčastnilo na seminári “Komunity a susedstvá”

Fórum Kremnicko zaujalo predstavením svojej misie a činnosti počas seminára s názvom „Komunity a susedstvá“. Seminár organizovaný občianskym združením PDCS v rámci projektu - Aktívni občania všade - sa konal 10. júna 2014 súčasne v Banskej Bystrici a  Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Fórum sa zúčastnilo na seminári “Komunity a susedstvá”
Zdroj: Dnes24.sk

(PR) PDCS je mimovládna organizácia poskytujúca profesionálne vzdelávacie  a facilitačné služby, konzultácie a poradenstvo v oblasti riešenia konfliktov, podpory spoločenského dialógu, občianskej participácie a rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku i v zahraničí.

Seminár “Komunity a susedstvá” mal za cieľ priniesť jeho účastníkom informácie z oblasti komunitnej práce, dať im inšpiráciu pre vytvorenie komunitného centra, pre jeho činnosť a fungovanie.

Ako na svojom facebookovom profile uviedli organizátori tohto podujatia: „Našim cieľom bolo napomôcť sieťovaniu aktívnych ľudí v rôznych kútoch Slovenska, ktorí prekypujú skvelými občianskymi iniciatívami a aktivitami na podporu komunitného a susedského spolunažívania. Podarilo sa.

Prezentácie pozvaných hostí o práci a skúsenostiach s komunitami

Po úvodnej prezentácii riaditeľky PDCS, Karolíny Mikovej, sa traja pozvaní hostia predstavili a prezentovali svoje skúsenosti s komunitnou prácou. Prvou bola Martina Paulíková z nadácie EKOPOLIS, ktorá sa venovala hlavne otázkam: kto je komunita, kto rozhoduje v jej mene a kto ju reprezentuje. V rámci komunity je veľakrát ťažké ľudí motivovať, aby sa zapojili a zúčastnili aktivít či projektov, s čím sa pri svojej práci často stretáva aj samotná Martina. Priniesla pár zaujímavých (a celkom jednoduchých) tipov, ako sa zapojiť do diania komunity alebo susedstva – stačí začať tým, že pozdravíte, podarujete niečo či ponúknete svoju pomoc.

Druhý prezentujúci bol Aleš Štesko, riaditeľ školy Fantázia v Banskej Bystrici. Táto škola je odlišná od štandardných základných škôl nielen svojim názvom. Vo Fantázii uplatňujú intuitívnu pedagogiku a pracujú s prirodzenou citovou múdrosťou detí. Školu vníma ako komunitu žiakov, rodičov a učiteľov, a tým je samotný vyučovací proces prirodzenejší a podnetnejší.

Ako posledný hovoril Martin Husárik, pracovník Komunitného centra Sásová. Toto sídlisko je najväčšie v Banskej Bystrici s približne 25 000 obyvateľmi. Podľa jeho názoru, hlavným problémom na takýchto obrovských sídliskách je predovšetkým anonymita ľudí, ktorá môže priniesť strach a zvýšenú kriminalitu a pojem susedstvo tu teda stráca význam. Ako odpoveď na tento problém sa tu vytvorilo komunitné centrum, ktoré obyvateľom poskytuje miesto na stretnutia a spoločné aktivity.

Všetci prezentujúci hostia a účastníci semináru sa zhodli na tom, že téma komunity a komunitných centier sa stáva v dnešnej spoločnosti čím ďalej tým viac aktuálnou.

Záver semináru bol venovaný voľnej diskusii účastníkov a hostí, počas ktorej sa bližšie predstavili jednotlivé organizácie, občianske združenia a jednotlivci.

Predstavilo sa aj Fórum Kremnicko

Koordinátorka občianskeho združenia, Slavka Karásková, na seminári predstavila OZ Fórum Kremnicko ako organizáciu pôsobiacu v oblasti podpory komunitného dialógu a spolupráce v Kremnici a okolitých obciach.

Objasnila misiu a činnosť Fóra, program miniprojektov, vzťah Fóra s investorom, občanmi a predstaviteľmi miestnej samosprávy mesta Kremnica a okolitých obcí. Hovorila aj o dôvodoch a okolnostiach vzniku tohto občianskeho združenia.

Fórum Kremnicko spája tých, ktorí chcú transparentne, a hlavne, bez strachu z vyjadrenia názoru, komunikovať o rozvoji mesta Kremnica a okolitých obcí, a to nielen v otázkach spojených s témou využitia prírodných zdrojov, ktorá sa týchto komunít dotýka, ale aj s priamo súvisiacou otázkou stavu a rozvoja cestovného ruchu a rozvoja mesta a obcí ako takých.

Boli sme prekvapení záujmom zo strany zúčastnených. Spoločne sme veľmi otvorene prediskutovali viaceré témy: názory na rozvoj prírodných zdrojov v Kremnici, ako aj názory na prístup spoločnosti , ktorá navrhuje komunite dialóg týkajúci sa predloženého konceptu Šturecland, a v rámci toho podporuje miestne komunitné projekty,“ povedala Zuzana Chovancová, manažérka miniprojektov Fóra Kremnicko.

Keďže veríme, že len v otvorenom dialógu sa medzi partnermi či už v komunite, rodine, alebo v pracovných partnerstvách buduje dôvera a nachádzajú spoločné riešenia, sme veľmi radi, že sme sa takejto diskusie mohli zúčastniť a predstaviť činnosť Fóra Kremnicko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM