Barbara Dallosová Správy

FOTO od vás: Žiarčania sa pozerali z okien a nechápali, jar vo februári? Pozrite ale, čo nás čaká...

Pri pohľadoch na teplomer uprostred februára sa Žiarčania chytali za hlavu. Kto už sa ale navnadil na predčasný príchod jari, mohol by zostať sklamaný. Čo hovorí predpoveď?

Ilustračný obrázok k článku FOTO od vás: Žiarčania sa pozerali z okien a nechápali, jar vo februári? Pozrite ale, čo nás čaká...
Zdroj: Dnes24.sk

So štartom týždňa počasie v Žiari nad Hronom prekvapilo. Nejeden Žiarčan, ktorý sa vybral ráno do práce naobliekaný, sa z nej v poobedných hodinách vracal nesúc bundu v ruke. Slnko zalialo ulice mesta a centrum sa zaplnilo ľuďmi užívajúcimi si jedny z prvých tohtoročných lúčov.

Námestie sa vyletnilo

,,Ja keď som prišla z roboty, ukazoval mi teplomer na balkóne 20 °C, a to už bolo pol piatej podvečer. Ešte neskôr, po šiestej, som šla k mame a síce už bola skoro tma, na tých preliezkach na námestí bol nátresk, deti sa tam hrali ako uprostred leta a k tomu kopec mamičiek s kočíkmi," hovorí Žiarčanka Dominika.

FOTO slnkom zaliateho Žiaru, ktoré nám poslali naši čitatelia, si pozrite v galérii.

Pondelok zatiaľ najteplejší

Žiarčanom dáva za pravdu aj pozorovateľ počasia Ján Wolf. Jeho zistenia hovoria, že pondelok (22.2.) bol v Žiari nad Hronom skutočne teplotne nadpriemerný.

V pondelok ráno sme sa prebudili do teplého dňa, keď minimálna teplota vzduchu poklesla v Žiari nad Hronom na 9,6 °C, čím sme vyrovnali doterajší rekord z roku 1998. Ako sa dalo očakávať, pondelok bol zatiaľ najteplejším dňom v tomto roku. Maximálna denná teplota v Žiari nad Hronom vystúpila na 18,1 °C," vysvetľuje Wolf.

Teplotný rekord pre mesiac február je podľa Wolfa 19,2 °C. Ten sme v meste zaznamenali 25. februára 2008. Tento rok nám k nemu teda veľa nechýbalo.

Čo nás čaká ďalej?

Slnečný pondelok bol ale len ochutnávkou. Kto sa tešil, že sychravé dni a ranné mrazy sú preč, tešil sa márne. Už z utorka na stredu prejde naším územím studený front a mierne sa ochladí.

,,Bude prevládať polooblačné až oblačné počasie. Zrážky – prehánky sa vyskytnú v stredu a v závere týždňa (od 400 m.n.m. snehové prehánky, čo značí ako tak zimné podmienky na horách). Denné teploty sa budú pohybovať od stredy do soboty v intervale od 3°C do 7°C. Nočné teploty sa budú pohybovať od 4°C do –2°C, pri vyjasnení aj nižšie," predpovedá amatérsky meteorológ.

Počasie na jarné prázdniny

Od budúceho pondelka už sa školáci z banskobystrického kraja budú tešiť z prázdninových dní. Podľa predpovede Jána Wolfa na týždeň od 29. februára do 6. marca budú jarné prázdniny celkom chladné, a to najmä ku koncu.

,,Denné teploty vystúpia do stredy od 7°C do 11 °C, v noci 5°C až 2°C. V strede týždňa postúpi tlaková níž ďalej na severovýchod a pod vplyvom tejto níže prenikne chladnejší vzduch, ktorý by mal pokračovať až do konca týždňa. Prevládať bude polooblačno až oblačno, na horách sa vyskytnú snehové prehánky, no nedajú sa vylúčiť aj v nižších polohách. Denné teploty sa vyšplhajú od 2°C do 6°C, v noci od 2°C do –3°C," uzatvára Ján Wolf.

Foto: ilustračné

FOTO od čitateľov: Februárová ,,jar" v Žiari
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM