Martin Károly Od Vás

Vzácne fotky z archívu: Takto Žiarčania vítali kambodžského kráľa

Žiar nad Hronom bol počas socializmu, takzvanou výkladnou skriňou systému. Mesto aj závod navštívilo množstvo vtedy významných pohlavárov a panovníkov. Takto si žiarsky lokal patriot, Richard Kafka, spomína na návštevu kambodžského kráľa Norodoma Sihanuka z roku 1961.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne fotky z archívu: Takto Žiarčania vítali kambodžského kráľa
Zdroj: Dnes24.sk

S láskavým kráľom sa lúčili milióny

V novembri minulého roku sa obyvatelia Kambodže rozlúčili so svojim bývalým kráľom Norodomom Sihanukom. Mal 89 rokov. Oficiálne vládne zdroje uvádzajú, že sa s ním lúčilo až milión občanov. V tejto krajine bol mimoriadne obľúbený.

Smutné odprevádzanie kráľa zažil na vlastnej koži aj šéfredaktor Global 24 Marcel Mojžiš. Ten hovorí, že išlo o obrázky z ulíc hlavného mesta, na ktoré určite len tak nezabudne. „Ešte aj niekoľko týždňov po jeho úmrtí, ku kráľovskému palácu v srdci Phnom Penhu prúdili obyčajní ľudia a väčšinou dokonca staručké panie, ktoré pred neskutočne nádherným sídlom kráľa vydržali na znak úcty sedieť aj v silnom lejaku,“ hovorí. Na kráľovskom paláci, kde telo panovníka vystavili až na tri mesiace, boli zavesené jeho obrovské podobizne. Tie viseli aj v iných kútoch mesta a podľa M. Mojžiša bolo vidieť, že Kambodžania mali Sihanuka vo veľkej úcte.

Vzácne fotografie

Sihanuka korunovali za kráľa v roku 1941 a v roku 1953 vyslobodil Kambodžu z pod francúzskej koloniálnej nadvlády, urobil však aj chyby, keď sa v 70. rokoch spojil s Červenými Kmérmi. V Kambodži bol však aj tak obľúbený a dostal prezývku „láskavý kráľ“. Po návrate z exilu odovzdal vládnutie svojmu synovi Norodomovi Sihanimu /študoval v Prahe a plynne hovorí česky/.

Zaujímavosťou je, že tento panovník navštívil v roku 1961 ZSNP Žiar nad Hronom, sprevádzala ho vládna delegácia na čele s vtedajším podpredsedom československej vlády Václavom Kopeckým,“ spomína na kráľovskú návštevu žiarsky pamätník, Richard Kafka.

Vo výrobnej hale Prevádzky Opravy a údržba sa konalo oficiálne stretnutie zamestnancov ZSNP /hlinikárne/ a delegáciou Kambodže, vtedy kráľ navštívil hlinikáreň aj so svojou manželkou.

Zachovali sa fotografie s tohoto stretnutia na prvej fotografii osadenstvo závodu očakáva a víta kráľa Kambodže „Zaujímavý je nedobudovaný vstupný areál, ale napríklad aj tá strecha nad vrátnicou, že sa pod takou záťažou ľudí nezrútila,“ komentuje fotografiu Kafka.

Na druhej fotografii kráľ za rečníckym pultom, za ním stojí Štefan Šubeník podnikový riaditeľ ZSNP. Na tretej fotografii sú postupne manželka kráľa, kráľ Norodom, podpredseda čs. vlády V , Kopecký a podnikový riaditeľ Š. Šubeník, na poslednej fotografii je manželka kráľa a kambočský generál.

Pamätám si, že kráľ udelil ZSNP aj zaujímavo spracovaný diplom, v kambočskom písme, dlho visel zarámovaný v kancelárii podnikového riaditeľa. Pri revolúcii v roku 1989 diplom zahodili, vraj to bol komunista, škoda. Ó tempora ó móres,“ dodáva na záver žiarsky lokal patriot Richrad Kafka.

FOTO Z ARCHÍVU: Takto Žiarčania vítali kambodžského kráľa
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM