Barbara Dallosová Tlačové správy

FOTORECEPT: Na toto sa vám zbehnú slinky! Na Veľkú noc môžeme navariť tradične a zároveň moderne, radí kuchár!

Zdravo pripravená pochúťka, ktorá ale nestráca punc tradície slovenského veľkonočného stola. To sú lahodné jahňacie kotletky na žihľavovej plnke podávané s cviklovou omáčkou, v réžii kuchára Hotela LUNA Petra Diana. Majster kuchyne nám prezradil recept!

Ilustračný obrázok k článku FOTORECEPT: Na toto sa vám zbehnú slinky! Na Veľkú noc môžeme navariť tradične a zároveň moderne, radí kuchár!
Zdroj: Dnes24.sk

Najväčšie kresťanské sviatky a pohanské oslavy jari sú už za dverami a s nimi prichádza otázka, čím zaplniť veľkonočný stôl. Kuchára žiarskeho Hotela Luna sme sa pýtali na recept, ktorý skĺbi rázovitosť kuchyne starých mám s modernými postupmi a dôrazom na kvalitné suroviny.

,,Do tohto receptu som sa snažil zakomponovať tradičné slovenské veľkonočné suroviny ako údené mäso, čerstvý chren, vajíčka a podobne,“ hovorí Dian o tvorbe receptu na sviatočnú špecialitu.

Peter Dian nám prezradil celý postup prípravy šťavnatých jahňacích kotletiek, po ktorých sa zaručene budete zalizovať.

Jahňacie kotlety na žihľavovej plnke podávané s cviklovou omáčkou

Suroviny: (na 10 porcií)

  • jahňacia kotletka 1,0 kg
  • soľ 30g
  • celé nové korenie 2g
  • čierne mleté korenie podľa chuti
  • žihľava 12g
  • rozmarín 12g
  • cesnak 12g
  • olivový olej 0,1l
  • údená krkovička 220g
  • červená repa 330g
  • cukor kryštálový 50g
  • balsamico ocot 20g
  • čerstvý chren 55g
  • pečivo (rožky) 13 ks
  • vajcia 4 ks
  • maslo na vymastenie formy
  • strúhanka na vysypanie formy

Postup:
Pečivo a údené mäso si nakrájame na malé kocky. Všetky nakrájané suroviny spolu s hrubšie nasekanou žihľavou dáme do nádoby. Postupne pridáme vyšľahané bielka, vyšľahané žĺtka, soľ a korenie podľa chuti. Všetko zľahka premiešame.

Túto zmes (plnku) vložíme do vopred pripravenej formy. Môžeme použiť aj formu na muffiny. Forma je vymastená maslom a vysypaná strúhankou, príp. hrubou múkou. Naplnenú formu vložíme do vodného kúpeľa a dáme piecť do rozhriatej rúry na 165°C po dobu 20 – 25 minút.

Kým sa pečie plnka, pripravíme si cviklovú redukciu. Do panvičky nasypeme trošku cukru, ktorý necháme skaramelizovať. Do karamelu pridáme červenú repu, zalejeme čiernym balzamico octom a trochou vody, prípadne vývaru z červenej repy. Necháme variť cca 15 minút.

Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme ešte vyredukovať do potrebnej hustoty. Dochutíme soľou, korením, prípadne cukrom.

Omáčku spolu s plnkou už máme hotovú, zostáva už len pripraviť jahňacie kotletky. Kotletky sme si deň vopred napácovali (olivový olej, celé nové korenie a rozmarín). Takto napácované kotletky ugrilujeme, pozor, kotletky solíme až pri grilovaní! Naservírované jedlo zdobíme strúhaným čerstvým chrenom, prípadne lístkom žihľavy.

Krok po kroku vo fotografiách si celý postup na prípravu jahňacej dobrôtky od Petra Diana môžete pozrieť v našej galérii.

Už vám tečú slinky?

Ak sa neviete dočkať, kedy si kotletky oddýchnu v páci, alebo si na prípravu tejto lahôdky netrúfate, môžete si ju vychutnať priamo v reštaurácii Hotela LUNA. Jahňacie kotletky rozvoniavajúce žihľavou má Hotel LUNA v ponuke ho máme už od piatka 3.4. až do Veľkonočného pondelka.

Jahňacie kotletky na žihľavovej plnke krok po kroku
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM