Barbara Dallosová Kultúra

Gagmi ožije i kremnické múzeum: Špecialitou je výstava venovaná Bolkovi Polívkovi

Na jubilejné Kremnické gagy sa chystá i múzuem. To si pripravilo bohatý program. Akousi špecialitou má byť výstava venovaná tohtoročnému prezidentovi Akadémie humoru s príznačním názvom Bolek.

Ilustračný obrázok k článku Gagmi ožije i kremnické múzeum: Špecialitou je výstava venovaná Bolkovi Polívkovi
Zdroj: Dnes24.sk

Kremnické gagy sú tu. Obľúbený festival humoru a satiry oslavuje 35. výročie. Kompletný program i s cenami vstupov sme vám priniesli TU.

Na podujatí, ako i po minulé roky, participuje i kremnické Múzeum mincí a medailí. Pre návštevníkov festivalu pripravilo múzeum vo svojich expozíciách pestrý sprievodný program od piatka až do nedele.

Karikaturisti sú tradíciou

,,Už tradične je v galerijných priestoroch prezentovaná medzinárodná výstava karikaturistov, z ktorých jeden získa festivalové ocenenie Zlatý gunár v kategórii Karikatúry a iné recesistické výtvarné diela," uviedla Erika Grniaková z múzea.

Svoju tvorbu predstaví sedem nominovaných autorov: Juraj Cajchan (Švédsko), Břetislav Kovařík (Česká republika), Małgorzata Lazarek (Poľsko), István Kelemen (Maďarsko), Tsocho Peev (Bulharsko), Rasťo Visokai a Mikuláš Sliacky (Slovensko). Hosťom výstavy je slovenský karikaturista Fero Jablonovský, ktorý pri príležitosti 125. výročia Múzea mincí a medailí v Kremnici vytvoril kolekciu kresieb mincí a o minciach pod názvom Kremince.

Ďalšie kresby na tému „mince“ vytvoria nominovaní a prítomní karikaturisti v sobotu (29.8.) o 14:30 hod. v rámci programu Improkarikatúry. Vytvorené diela budú následne prezentované v rámci výstavy Karikaturisti. Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok o 14:00 hod. v galérii Múzea mincí a medailí. Výstava potrvá do 11. septembra.

Bolek

Na Mestskom hrade v Kremnici bude v rámci prehliadky expozícií múzea prístupná špeciálna festivalová výstava pod názvom Bolek, venovaná tohtoročnému prezidentovi Akadémie humoru. ,,Bolek Polívka – to nie je len herec, režisér, mím, farmár, ornitológ, klaun či kráľ. Bolek je predovšetkým inšpiráciou. Najmä pre umelcov, ktorí majú k humoru blízko: maliarov, výtvarníkov a špeciálne karikaturistov," podotkla Grniaková.

Výstava obrazov, kresieb, grafík, fotografií i karikatúr zo zbierky jeho obdivovateľa a priateľa Michala Malichera približuje humor priamo či voľne inšpirovaný fenoménom Polívka. Výstava potrvá do 6. septembra.

Stále expozície otvoria na dlhšie

Okrem výstav múzeum ponúka ďalší sprievodný program vo svojich expozíciách, ktoré budú počas festivalových dní otvorené dlhšie ako zvyčajne. V piatok a v sobotu bude možné navštíviť múzeum až do 20:00 hod., v nedeľu do 18:00 hod.

Podľa Grniakovej sú pripravené špeciálne kostýmované prehliadky expozície Líce a rub peňazí, doplnené o ryžovanie zlata a ručnú razbu mincí, ukážky organovej hudby v Kostole sv. Kataríny na Mestskom hrade či rôzne tvorivé aktivity. Návštevníci si budú môcť vytvoriť vlastné návrhy mincí, vyskúšať si dávny spôsob písania brkom či vyzdobiť hrnčeky podľa vlastnej fantázie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM