Barbara Dallosová Správy

HLASUJTE: Mal by sa podľa vás Žiarsky jarmok presunúť na nové miesto? Petícia na stole poslancov

Petíciu za presunutie Žiarskeho jarmoku zo starej časti mesta podpísali stovky ľudí. Podujatie si vedia predstaviť v iných lokalitách. Rozhodnúť majú poslanci. Vyjadrite svoj názor!

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Mal by sa podľa vás Žiarsky jarmok presunúť na nové miesto? Petícia na stole poslancov
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Petícia za presunutie Žiarskeho jarmoku vznikla pred niekoľkými mesiacmi. Mesto ju dostalo na stôl ešte koncom januára tohto roka s počtom podpisov 228.

Dôvody petičiarov

Signatárom petície prekáža umiestnenie podujatia, ktoré sa v Žiari nad Hronom koná vždy na jeseň. Ako sa píše v petícii, poloha v zastavanej časti mesta (Hviezdoslavova ul., Ul. Š. Moysesa a Ul. A. Kmeťa) ohrozuje obyvateľov dotknutých ulíc a počas konania podujatia znižuje kvalitu života v lokalite. Iniciátorov petície pred časom podporila aj mestská poslankyňa. Písali sme TU.

Medzi negatívami petičiari uvádzajú prekročené normy hluku, dopravné obmedzenia, nemožnosť príjazdu záchranárskych vozidiel, zvýšenú kriminalitu, neschválený odber elektriny pre kolotočiarov a znečistenie ulíc.

,,Nie sme proti ďalšej existencii jarmoku, len žiadame o jeho premiestnenie do menej frekventovanej časti mesta (napr. park Štefana Moysesa, ulica SNP, alebo voľné priestranstvo pod obchodným domom PRIOR smerom k Lutilskému potoku)," píše sa v petícii.

Čo na to radnica?

Samospráva mesta Žiar nad Hronom vydala k predmetnej petícii stanovisko. Téma má byť súčasťou programu marcového zasadnutia Mestského zastupiteľstva (31.3.2016).

Podľa oficiálneho stanoviska mesta súčasná lokalita, v ktorej sa podujatie uskutočňuje, zodpovedá požiadavkám z hľadiska dispozičného riešenia a existujúcej technickej infraštruktúry, ktoré sú nevyhnutné pre organizáciu jarmoku. Lokality navrhované iniciátormi petície tieto podmienky podľa mesta nespĺňajú.

,,Park Š. Moysesa, lúka pod Priorom a Ul. SNP momentálne neprichádzajú do úvahy – nie je vytvorená požadovaná technická infraštruktúra. Technická infraštruktúra kde sa v súčasnosti koná jarmok sa budovala niekoľko rokov tak aby vyhovovala po všetkých stránkach – po organizačnej, technickej, aby spĺňala požiadavky RÚVZ, bezpečnostným zložkám a pod.," vysvetľuje radnica v materiáli.

Samospráva má podľa stanoviska tiež za to, že organizačný štáb jarmoku zabezpečuje dostatočný priestor pre vozidlá rýchleho zásahu. S odberom energie pre prevádzkovateľov kolotočov vraj mesto nemá nič spoločné:

,,Kolotočiari si na základe povolenia na prevádzkovanie – účinkovanie zábavných atrakcií /im mesto dáva povolenie pre jednotlivých žiadateľov/ počas jarmoku v meste sami vybavujú na Stredoslovenskej energetike (SSE) povolenie na pripojenie na el energiu. Mesto Žiar nad Hronom nemá nič spoločné s odberom elektrickej energie. SSE ich pripája na najbližšie možné odberné miesta a za spotrebovanú el. energiu si na základe odpisu z elektromera aj sami platia odber SSE," píše sa v stanovisku.

Foto: archív Žiar24

Mal by sa podľa vás Žiarsky jarmok presunúť do inej lokality? Áno
Neviem
Nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM