Michal Majer Kultúra

Hlavnú cenu Envirofilmu 2010 získal Architekt odpadu

Anglická snímka Architekt odpadu od režiséra Olivera Hodga, ukazujúca boj jednotlivca proti mašinérii, získala hlavnú cenu festivalu Envirofilm 2010 (10.-15.5). Na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici o tom informoval predseda medzinárodne

Architekt odpadu je o dlhoročnom sledovaní životných peripetií architekta Michaela Reynoldsa. Ponúka takmer dobrodružný príbeh, na ktorého konci je posolstvo o vízii, ekológii a odvahe. Hlavnú cenu Zeleného sveta, medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže, ktorá je súčasťou Envirofilmu od jeho druhého ročníka, získal Daniel Gago za prácu Mesto či príroda?

Ako Palonder pokračoval, poroty udelili celkom 17 cien. Do 16. ročníka Envirofilmu filmári z 31 krajín sveta prihlásili 165 filmov, najviac ich zaslali slovenskí autori. Výberová komisia vybrala 56 filmov z 20 krajín, ktoré posudzovala medzinárodná filmová porota. V jednotlivých kategóriách boli ďalej ocenené filmy ako Užívateľská príručka pre kozmickú loď zo Španielska, česká snímka Poslední lovci, Dobrodružný výskum – Zaznávané poklady: Každý druh sa počíta z Nemecka i slovenská snímka Arsy-Versy. Únia slovenských televíznych tvorcov a literárneho fondu ocenila tiež českú autorku Janu Sadloňovú.

Festival sa konal v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Zvolene, Kremnici. V tomto roku pribudlo aj nové festivalové mesto Krupina. Leitmotívom tohtoročného Envirofilmu bol Medzinárodný rok biodiverzity. Envirofilm je medzinárodný festival filmov, televíznych programov a videoprogramov s tematikou ochrany prírody a životného prostredia. Vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia SR, organizátorom Slovenská agentúra životného prostredia Banská Bystrica.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM