Barbara Dallosová Správy

Hokejové talenty Jakub (13) a Samo (12): Keď zrušili žiarsky ľad, nevzdali sme to!

Kým ich rovesníci si po škole užívajú voľné poobedia, kamaráti a spoluhráči Samo a Jakub cestujú štyrikrát do týždňa na tréningy do iného mesta. Cez víkendy ich zase čakajú zápasy. Ambície chalanom nechýbajú, snívajú o NHL či KHL...

Ilustračný obrázok k článku Hokejové talenty Jakub (13) a Samo (12): Keď zrušili žiarsky ľad, nevzdali sme to!
Zdroj: Dnes24.sk

Samuel Rajčan a Jakub Debnár sú momentálne hráčmi HK mesta Zvolen, kde hrajú 1. ligu mladších žiakov. Samo, šikovný center a Jakub, obávaný útočník na ľavom krídle, hrávajú za siedmakov, hoci teraz boli ešte len šiestaci. Chalani začínali na žiarskom zimáku. Keď zavrel svoje brány, začali premýšľať nad presedlaním na iný šport. Láska k hokeju im to však nedovolila.

Na ľade od škôlky

Bežať po vytúženom poslednom zvonení domov, hodiť tašku k dverám a ísť na ihrisko, za kamarátmi, či naskočiť na bicykel… To je možno bežné poobedie mnohých školákov, nie však Sama a Jakuba.

Na hokejové tréningy dochádzajú po škole do Zvolena štyri dni do týždňa a cez víkend si chodia odohrať zápasy. Ako vysvetľuje Jakub, po zrušení hokeja uvažovali i nad inými športami, no nešlo to.

,,Hráme už od škôlky, začínali sme v Žiari spolu aj s Majom Čižniarom, ktorý spolu s nami hrá aj teraz vo Zvolene. Boli sme posledná predprípravka žiarskeho hokeja. Trénoval nás výborný tréner Paľko Pavlík a jeho asistent Roman Kohút. Oni nás naučili korčuľovať a držať hokejku" spomína Jakub na svoje úplné začiatky.

Keď sa zatvorili možnosti v Žiari, nastal čas rozhodnúť sa, či sa ďalej venovať hokeju, alebo hľadať inú cestu. ,,Rozhodli sme sa pre hokej, ktorý máme proste najradšej," hovorí malý športovec, ktorý s kamarátom Samom teraz derie korčule na zvolenskom štadióne. Chalani ale derú ešte i školské lavice žiarskych základiek. Samo Rajčan je žiakom štvrtej základnej školy, Jakub Debnár prvej. Na školách vraj chalanov podporujú a v ústrety výjdu i s rovrhom.

Budúci profíci

Odpoveď na otázku, čo chcú chalani robiť, keď budú veľkí, nie je také ťažké uhádnuť. Obaja sa zhodli na tom, že ich cestou je profesionálny hokej. ,,Byť profesionálnym hokejistom je mojím snom už od malička, raz by som sa chcel hokeju venovať aj ako tréner,„ hovorí Jakub a kamarát Samo ho dopĺňa: ,,Ja sa učím ruštinu a angličtinu, tak by som chcel hrať v KHL alebo NHL.“

Rovnako jednohlasne nádejní profíci odpovedajú na otázku, kto je ich hokejovým vzorom. Obaja vzhlliadajú k Alexandrovi Ovechkinovi z Washington Capitals.

Skúsenosť z Bieloruska

Tento rok si boli Samo s Jakubom po cennú skúsenosť i v zahraničí. Úspechy na zvolenskom ľade ich posunuli na Medzinárodný turnaj mládeže ku Dňu víťazstva Soligorsk 2015 do Bieloruska, kde sa dostali s tímom z Brezna. Zážitkom bola pre malých športovcov nielen krásna viacúčelová športová hala v Soligorsku, ale i bieloruský májový sprievod s alegorickými vozmi a deťmi v rovnošatách. V neposlednom rade sa ale chalani vrátili ako víťazi. Na turnaji si vybojovali prvé miesto.

Samo a Jakub nie sú jedinými odchovancami žiarskeho zimáku, ktorí miera vysoko. Pred časom sme písali o Jakubovi Meliškovi, ktorý to zo Žiaru dotiahol až na hokejové výslnie a zahral si na majstrovstvách sveta. Hokejový korienok zrejme bude v rodine. Jakub Meliško a Samuel Rajčan sú totiž bratranci.

foto: súkr. archív rod. Rajčanovej a rod. Debnárovej

Samo a Jakub: Kamaráti od detstva a tiež zohratá dvojka v útoku
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM