Rôzne Správy

Hradné múry skrývali vzácne nálezy: Pozrieť by sme si ich mohli na vlastné oči

Za roky vydali ruiny hradu niekoľko zaujímavých artefaktov. Združenie za záchranu hradu by ich chcelo v budúcnosti ukázať aj verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Hradné múry skrývali vzácne nálezy: Pozrieť by sme si ich mohli na vlastné oči
Zdroj: TASR

Kamenné články a ďalšie artefakty, ktoré za roky svojho pôsobenia objavili pri obnove hradu Revište pri Žarnovici, by chcelo Združenie na záchranu hradu Revište v budúcnosti ukázať aj verejnosti. Podľa predsedu združenia Ratibora Mazúra by mohli byť vystavené v Pohronskom múzeu v Novej Bani.

Zrejme najvzácnejším článkom, ktorý pri obnove hradu objavili, je podľa Mazúra kamenný portál, na ktorom je zobrazený erb rodu Dóczyovcov a letopočet rekonštrukcie hradu v roku 1547. Za pozornosť však stoja aj ďalšie kamenné články s kvetinovou výzdobou či renesančnými vzormi.

,,Minulý mesiac sa nám podarilo nájsť zvyšky krakorcov. To sú kamenné podpery, ktoré držali veľký balkón na západnej stene severného paláca," priblížil Mazúr s tým, že túto časť zachytáva kresba Józsefa Könyökiho ešte z konca 19. storočia, kde je vidieť, že krakorcov bolo celkom päť.

Pri obnove hradu sa podarilo podľa Mazúra nájsť všetky, i keď len dva kusy sú kompletné. Zvyšné sú rozlámané na menšie časti. ,,Budeme sa ich snažiť opraviť a možno v budúcnosti niekde na hrade umiestniť," podotkol Mazúr. Ostatné nálezy sú aktuálne v správe buď pamiatkového úradu alebo Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied. V budúcnosti by chceli všetky nálezy umiestniť v Pohronskom múzeu v Novej Bani. Ak by sa podarilo združeniu vytvoriť vhodné podmienky, tak neskôr časť z nich aj na hrade.

Primátor Žarnovice Kamil Danko sa netají tým, že nálezy nájdené na hrade Revište by v budúcnosti rád videl v expozícii v Žarnovici. Priestor na takúto expozíciu vidí v budove horného kaštieľa, ktorý chce mesto rekonštruovať. Práve tam chcú totiž zriadiť expozíciu približujúcu históriu mesta a okolitého územia. ,,Myslím si, že to, čo je spojené s históriou tohto územia, by malo byť umiestnené v takejto pamiatke," podotkol Danko s tým, že kaštieľ v centre mesta je takisto bývalou súčasťou Dóczyovského panstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM