Martin Károly Kultúra

Hron bude odomknutý, vodáci sa nevedia dočkať

Čakali dlhé mesiace a konečne je to tu! Po dlhej zime vodáci odštartujú ďalšiu sezónu. Zelenú brázdeniu tokov dá vodník s kľúčom od Hrona, ktorý ho pred všetkými odomkne. Stane sa tak už v sobotu 21. apríla v dedinke Brehy v okrese Žarnovica.

Vodník s kľúčom od Hrona ukrytým v čereni otvára po dlhej zime vodácku sezónu – tak vyzerá jarné odomykanie Hrona v réžii občianskeho združenia Lodenica pod orechmi, ktoré sa už pravidelne uskutočňuje v obci Brehy (okres Žarnovica). História vodáctva má v tejto dedine na brehoch Hrona dlhé korene, nakoniec veľa o tom hovorí aj jej samotný názov.

Ja sám som vyrastal pri Hrone, vo vodáckom krúžku, ktorý viedol Rudko Štekláč. Ten však potom odišiel a lodenicu sme mali inde. Nová diaľnica nám cestu k lodenici odstrihla, a tak bolo dlhšie mŕtvo,“ spomína predseda združenia Martin Mikuška. Po čase si však povedal, že by bola škoda nechať tradície zaniknúť, a tak pripravil projekt. „Ten sme podali cez jeden grantový program a prešiel nám. Nakúpili sme nové lode a tradíciu vodáctva sme oživili,“ dodal.

Vzniklo tak OZ Lodenica pod orechmi, ktoré združuje všetkých nezdružených vodákov. Rozvoj vodáctva v regióne sa snažia jeho členovia podporovať organizovaním rôznych podujatí. Medzi tie najznámejšie patrí práve jarné odomykanie Hrona, a potom ukončenie vodáckej sezóny, teda zamykanie Hrona. „Sú to akcie, ktoré otvárajú a zatvárajú vodácku sezónu, tento rok sa otváranie uskutoční 21. apríla,“ podotkol Mikuška.

V združení sú najmä ľudia z Novej Bane a blízkeho okolia. Pravidelne spolu splavujú nielen Hron, ale aj ďalšie slovenské rieky ako Orava, Dunajec či podtatranská Belá. Práve Hron však Mikuška považuje za najvychytenejšiu vodácku rieku na Slovensku. Aj keď jej na romantike ubrala v tomto regióne najmä výstavba priľahlej diaľnice, stále podľa jeho názoru ponúka mnoho zaujímavého. Je splavná na veľa kilometroch a širokospektrálna – na svoje si tu prídu začiatočníci, ale aj tí skúsenejší.

tasr/žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM