Martin Károly Kultúra

IMPRO ŠOU pokračuje už šiestym rokom

Už 24. IMPRO ŠOU sa uskutočnila v piatok 7 októbra v žiarskom Céčku. Tvorcovia tohto formátu sa snažia mladých ľudí primäť k tvorivému procesu. Pozrite si fotografie a video z ostatnej šou na tému abeceda.

Nultý ročník IMPRO ŠOU sa uskutočnil už v decembri 2005. Odvtedy sa obľúbená relácia koná každé tri mesiace. Šou na ktorej dostávajú priestor mladí umelci vo viacerých disciplínach sa postupom času vyvíja. „Začali sme s improvizáciami výtvarníkov a divadelníkov s hudobným hosťom. Postupne sa náš formát vyprofiloval. Pribudli kuchárske improvizácie, kadernícke, rétorické improvizácie, literárne improvizácie sú už pravidelnou súčasťou. Mali sme dokonca aj pantomimické improvizácie," hovorí Natália Novotná, organizátorka a zároveň moderátorka IMPRO ŠOU.

Pôvodne mal každý žáner vlastnú tému, ktorú vybrali diváci. Posledné časti sa ťahá už len jedna téma, pre všetkých umelcov. „Dôvod je jednoduchý, chceme ukázať ako sa dá jedna téma spracovať rôznymi spôsobmi,“ vysvetľuje Novotná, ktorá musí ako moderátorka tiež improvizovať, najmä keď umelci ešte nie sú na tému pripravení. „Pár divadelných etud som si veru už odohrala,“ dodáva s úsmevom moderátorka.

IMPRO ŠOU podľa nej vznikla preto, aby sa mohli mladí ľudia prezentovať. „Išlo nám o to, aby sme mladých umelcov zapojili do tvorivého procesu, lebo tvorivosť je to čo poháňa ľudstvo dopredu.

V piatok sa v Céčku stretlo 7 divadelných družstiev, hudobníci, výtvarníci. Literátov zastupoval Martin Baláž. O víťazoch „tajným hlasovaním“ rozhodujú diváci. V piatok sa na putovnú divadelnú stoličku zapísalo divadelné zoskupenie D&C / Jakub Crcha a Daniel Mališ/ spolu so súborom** Autoškola. /Danka Koštová a Kristína Crchová/. Obe družstvá získali rovnaký počet hlasov od divákov. /pozrite si video**/

Najbližšie sa IMPO ŠOU uskutoční v decembri. O presnom termíne vás budeme informovať.

/mak/ video: Peter Kováč http://peter-kovac.com/

IMPRO ŠOU pokračuje už šiestym rokom
1
Galéria
Improsou
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM