Barbara Dallosová Správy

Injekcia pre firmu, ktorá má dať prácu Kortínčanom: Radnica investuje 100 000 eur

Novému podniku vypomôže mesto sumou 100 000 eur. Spoločnosť má dať šancu dlhodobo nezamestaným i obyvateľom rómskej osady pri meste.

Ilustračný obrázok k článku Injekcia pre firmu, ktorá má dať prácu Kortínčanom: Radnica investuje 100 000 eur
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Poskytnutie návratnej finančnej výpomoci vo výške 100 000 eur Žiarskej komunálnej spoločnosti schválili žiarski poslanci na júnovom (23.6.) rokovaní mestského zastupiteľstva.

Podľa primátora Petra Antala budú tieto prostriedky slúžiť ako počiatočný kapitál, ktorý sa raz mestu vráti. ,,Peniaze budú slúžiť na kúpu nehnuteľnosti, na vybavenie a prvé prevádzkové náklady spoločnosti," priblížil Antal s tým, že už majú vyhliadnuté vhodné priestory, pričom ich kúpou by sa mali mestskí poslanci zaoberať v septembri.

V Žiarskej komunálnej spoločnosti budú môcť získať prácu dlhodobo nezamestnaní obyvatelia. V podniku by mali títo ľudia zotrvať určitý čas (9–12 mesiacov), aby sa naučili pracovať a aby získali zručnosti. Potom by boli aj s odporučením „posunutí“ k riadnemu zamestnávateľovi. Ako pred časom avizoval primátor, nový podnik má byť ďalším z radu riešení problémovej situácie s nelegálnou rómskou osadou Pod Kortínou.

Písali sme v článku: Žiarska radnica zakladá novú firmu. Šanca pre ľudí z Kortíny!

,,Práce je v tomto meste dosť. Dokážeme im dať prácu zo strany mesta, ale už ma začali oslovovať aj rôzne podnikateľské subjekty, ktoré by ju chceli využiť," podotkol Antal. Obchodným partnerom spoločnosti by tak nemalo byť iba mesto Žiar nad Hronom, ale aj ostatné podnikateľské subjekty či obce. Podnik bude pre nich vykonávať pod odborným dohľadom hlavne drobné stavebné práce a zároveň vyrábať napr. cenovo dostupný obecný mobiliár. Pre mesto by napríklad mala spoločnosť robiť plánované oplotenie mestského cintorína.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM