Rôzne Správy

Inovatívna škola pri Žiari: Deti sa neučia len zavreté v triedach, FOTO

Altánok z prútia, jazierko, zeleninové záhony... Žiaci z neďalekej základky sa vzdelávajú v inšpiratívnom prostredí na čerstvom vzduchu.

Ilustračný obrázok k článku Inovatívna škola pri Žiari: Deti sa neučia len zavreté v triedach, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Vymeniť počas vyučovania klasickú triedu za altánok v záhrade, nemusí byť pre učiteľov a žiakov Základnej školy v Jastrabej (okres Žiar nad Hronom) iba prianím, ale naopak realitou. Miestna škola totiž realizuje projekt Moderná škola – moderný učiteľ, ktorý je zameraný na vzdelávanie učiteľov v oblasti projektového vyučovania v školských záhradách. Učitelia v spolupráci s deťmi a ich rodičmi budujú školskú záhradu, ktorá bude miestnym školákom slúžiť ako prírodná učebňa, tzv. ekoučebňa.

Vyškolení učitelia

,,Chceli sme sa trochu odlíšiť od okolitých škôl. V dnešnej konkurencii a tiež, aby sme si získali deti, sme hľadali nejakú alternatívu, ktorá by nás odlíšila," uviedla zástupkyňa riaditeľa školy Ivana Mališová o dôvodoch, prečo sa škola do projektu zapojila.

Súčasťou projektu, na ktorý získala škola prostriedky z fondov Európske únie a programu Erasmus, je vybudovanie prírodnej učebne v záhrade školy a tiež vzdelávanie učiteľov. Tí sa zúčastnili na medzinárodnej mobilite zamestnancov v Českej republike – Chaloupky, kde vzdelávanie v prírode zažili na vlastnej koži. Podľa Mališovej bola návšteva u našich západných susedov veľmi inšpiratívna aj pre tých učiteľov, ktorí v prvom momente myšlienku prírodnej učebne odmietli.

Záhradu pomohli vytvoriť aj deti

Prírodnú učebňu si školáci budujú priamo v záhrade pred budovou školy. ,,Chceli sme, aby sme bol vchod do školy pekný a nechceli sme ju situovať medzi pavilóny, kde by bola zašitá. Naopak, nemáme čo skrývať," podotkol riaditeľ školy Nikola Nižník. Okrem školákov môžu záhradu využívať aj miestne mamičky s malými deťmi, keďže v obci podobný areál chýba. Žiaci budú areál využívať počas všetkých predmetov, podľa Mališovej sa tu dá vyučovať aj slovenský či anglický jazyk.

V záhrade nepracujú len učitelia, ale aj samotní žiaci, ktorí si k nej aj takýmto spôsobom budujú vzťah.

,,Deti sme zapojili do veľa vecí, aby si záhradu vytvorili sami. Aj keď možno nebude tip-top, tak ako by ju urobili dospelí, ale urobia si to sami a o to viac sa im to páči a o to radšej tam chodia," podotkla Mališová. V záhrade sa napríklad nachádza altánok z vŕbového prútia, pod ktorým bude počas letných mesiacov prebiehať vyučovanie, jazierko, záhony so zeleninou, skalka, hotel pre hmyz či pocitový chodník.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM